6 min. čitanja

Kronologija proglašenja gospodarskog pojasa, neželjenog djeteta kojeg hrvatska vlast nije htjela

Kronologija proglašenja gospodarskog pojasa, neželjenog djeteta kojeg hrvatska vlast nije htjela
Foto: HRT / Screenshot

O ideji proglašenja isključivog gospodarskog pojasa u svrhu zaštite resursa u Jadranu pisali smo puno puta. Dovoljno da sad, kad ga je Sabor Republike Hrvatske napokon jednoglasno i proglasio možemo složiti kronologiju događaja koja pokazuje svu bijedu i nesposobnost hrvatske vanjske politike i odnosa prema Jadranu, odnosno teritoriju kojeg smo prema Međunarodnom pravu mora teoretski mogli zaštititi onog dana kad smo međunarodno priznati pri Ujedinjenim Narodima. A to je bilo prije 30 godina. U praksi nas u tom trenutku okolnosti nisu mazile, no rat je završio 1995. godine i bilo je bezbroj prilika da hrvatska vanjska politika ispregovara najbolju poziciju za sebe i svoje stanovništvo, no umjesto toga, sramotno se srozala do toga da više i ne zna što im susjedi rade, te da to doznaju sasvim slučajno – od novinara.

– Ovo je povijesni čin. Veliki je to uspjeh Plenkovićeve Vlade, saborskih zastupnika, cijele Hrvatske. Ribari čekaju 30 godina na proglašenje IGP-a. Treba imati u vidu činjenicu da je to strateški interes RH prema moru na koje je hrvatski narod vezan – ispričao je ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman u HTV-ovom Dnevniku od 5. veljače 2021. godine.

“Ne planiramo gospodarski pojas u Jadranu, imamo dobru suradnju s Italijom”

Radman je pritom zaboravio ili nije htio javnosti spomenuti da je njegovo ministarstvo prije svega 6 mjeseci (11. kolovoza 2020. godine) na naš jasan upit “Planira li Republika Hrvatska proširiti jurisdikciju isključivog gospodarskog pojasa do sredine Jadrana?“, odgovorilo negativno. Pojasnili su nam tada da Hrvatska sva svoja prava u Jadranu ostvaruje kroz pravne režime ZERP-a i epikontinentskog pojasa. Podsjetili su nas tada i na rasprave u Hrvatskom saboru s početka 2018. godine, a potom i u travnju 2019. godine o Prijedlogu odluke o izmjeni Odluke o proširenju jurisdikcije Republike Hrvatske na Jadranskom moru koju je predložio Klub zastupnika Mosta nezavisnih lista. Rasprava koja se odigrala, dakle, prije manje od dvije godine, također pod Plenkovićevom Vladom, nije rezultirala donošenjem odluke o formalnom proglašenju isključivog gospodarskog pojasa. Da budemo precizniji, PROTIV proglašenja bilo je 78 saborskih zastupnika, 20 je bilo ZA, dok su 4 bila SUZDRŽANA.

Nije bilo ništa bolje ni za vrijeme drugih Vlada koje su se prema Jadranu najčešće ponašale kao prema neželjenom djetetu, temi koju uopće ne razumiju, nije ih briga ili bi njime trgovali zbog nekih drugih interesa.

– Prijedlog zakona o gospodarskom pojasu je bio 2001. godine, a na dnevni red je stavljen kao zadnja točka tog saziva Sabora u doba Račanove koalicijske vlade. Dakle, na red je došla tek 2003. godine i to posljednjeg dana s raspravom koja je trajala do 23 sata navečer. I u sedmom sazivu Hrvatskog sabora, kao tadašnji zastupnik, pokušao sam pokrenuti proglašenje isključivog gospodarskog pojasa, ali nažalost, ni tada hrvatska politika nije htjela prihvatiti to kao nacionalni interes. I tako je ostalo do danas – ispričao je naš stalni suradnik i predsjednik Odbora za ribarstvo Hrvatske poljoprivredne komore, Petar Baranović.

Uz Baranovića, dr. sc. Tonći Tadić je vjerojatno je jedini stručnjak među ljudima u politici koji se nešto razumiju u pravo mora i ribarsku politiku. Da su Ministarstvu vanjskih poslova javnosti pokušali zamazati oči birokratskim pojašnjenjem da je ZERP gotovo isto što i isključivi gospodarski pojas, pojasnio je Tadić ovako:

– ZERP lebdi nad morskim dnom i Talijani su već 2008. uputili notu glavnom tajniku UN-a po kojemu ne pristaju na razgraničenje ZERP-a po crti sredine. Da se proglasio gospodarski pojas, tih problema ne bi bilo. I to je zapravo suština priče. Zašto izmišljati pravnu kategoriju koja ne postoji niti u Pomorskom zakoniku? Nego, najjednostavnije je uzeti Konvenciju o pravima mora, uzeti Pomorski zakon i pročitati što piše i to napraviti. Jasno mi je da se to donijelo 2003. zato da Talijani ne pomisle da je to gospodarski pojas, da bi poslije na sudu dokazivali da je to isto i da bi se mučili s razgraničenjem. S ovime se, nakon 19 godina, opet vraćamo na početak – kazao je Tadić.

Foto: Screenshot

Kako je Radmanova ekipa doznala što im rade “prijatelji Talijani”

U listopadu 2020. godine, talijanska Komora za uspostavljanje ekskluzivne ekonomske zone izvan teritorijalnog mora te zemlje, jednoglasno je, s 394 glasa “ZA” dala zeleno svjetlo za uvođenje  Gospodarskog pojasa. Tekst je potom išao na izglasavanje u talijanski Parlament. Uvodno izvješće o odredbi, koje pronalazi svoje pravne preduvjete u Konvenciji Ujedinjenih naroda o pomorskom pravu, koju je Italija ratificirala i provodi, objavljeno je 19. listopada u dokumentaciji Predstavničkog doma talijanskog parlamenta.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković o odluci o proglašenju isključivog gospodarskog pojasa u Italiji, očitovala se s odmakom od mjesec dana i tek na novinarski upit, dva tjedna nakon što je Morski HR objavio članak o ovome.

No, vratimo se na tren Radmanovoj ekipi i Ministarstvu vanjskih poslova koja često u javnim istupima za talijansku stranu koriste termin “prijatelji”, “prijateljska zemlja”, “sastanak u prijateljskom ozračju” i slično.

– Tijekom proteklih nekoliko mjeseci, ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman u više je navrata razgovarao s talijanskim kolegom Di Maiom i svi su ti razgovori bili vrlo srdačni i prvenstveno usmjereni na suradnju – odgovorili su nam u kolovozu 2020. godine na upite o agresivnim istupima nekih talijanskih parlamentaraca usmjerenim prema hrvatskom teritoriju i čestim upadima talijanskih ribara u naše teritorijalne vode. Već tada je, naime, bila spremna talijanska inicijativa za proglašenje njihovog isključivog gospodarskog pojasa. Došao je listopad, kad Talijani s ovom pričom idu u Parlament, pa studeni kad je ovu vijest objavio Morski HR, dva tjedna poslije o ovome priča ministrica poljoprivrede i tek polovinom prosinca hrvatski premijer Andrej Plenković najavljuje da Vlada usvaja prijedlog o proglašenju isključivog gospodarskog pojasa.

Dakle, prošlo je nekoliko mjeseci od kad se o ovome već počelo pričati u talijanskom javnom prostoru, inicijativa je službeno stigla i do Talijanskog parlamenta, a prijateljska Italija o ovome hrvatskim kolegama uputila niti jedno slovo obavijesti, jer da jest, gornja kronologija bi tekla ipak nešto drugačije.

Da bi ipak u javnosti spasili nešto obraza, Radmanova ekipa odrađuje jedan zgodan manevarski potez. Dogovara se trilateralni susret šefova diplomacije Hrvatske, Slovenije i Italije i to simbolično, u Trstu. A hrvatski ministar Radman, talijanski Luigi Di Maio i slovenski Anže Logar  su složili čak i zajedničku izjavu.

– Jadransko more kao poluzatvoreno more s intenzivnim pomorskim prometom i ranjivim ekosustavom treba integrirani pristup očuvanju okoliša, sprječavanju rizika i osiguravanju održivog razvoja – stoji u trilateralnoj izjavi o zaštiti Jadranskog mora, te u tu svrhu obećavaju utvrditi mehanizam za unaprjeđenje suradnje, na političkoj i ekspertnoj razini.

Foto: MVEP

Tek su tad talijanska i hrvatska strana razmijenile informacije o napretku inicijativa za proglašenje isključivog gospodarskog pojasa. Tad je ponovljeno da će takav korak poduzeti u potpunosti u skladu s načelima međunarodnog prava, Konvencije Ujedinjenih naroda o pravu mora i prava EU. Osim toga ministri su se usuglasili da će slijedeći trilateralni sastanak organizirati u prvom tromjesečju ove, 2021. godine.

Hoće li se tad ministar Radman napokon početi jasno zauzimati za hrvatske interese u Jadranu? Hoće li mu talijanski kolega Di Maio napokon iskreno govoriti što njegova zemlja smjera kad su prava mora i resursi Jadrana u pitanju? Ili će se hrvatska diplomacija i dalje čudom čuditi, informirajući se o zbivanjima u morskom svijetu putem našeg portala? Odgovor iz gore navedenog teksta pokušajte dokučiti sami, a zbog ispravnog informiranja javnosti, dužni smo vam ispričati kronologiju događaja kakva je doista i bila, da kao i neke druge povijesti, i ovu ne bi netko jednom ukrao i lažno je interpretirao. Mi ćemo istinu pisati i dalje…

Jurica Gašpar, prof.

PROČITAJTE JOŠ:

Zašto Italija proglašava gospodarski pojas i u čemu se on razlikuje od hrvatskog ZERP-a?
Talijani najavljuju proglašenje ekskluzivne ekonomske zone, odnosno isključivi gospodarski pojas
ZAŠTO OVI BRODOVI NISU NA OTOCIMA? Policija nije progonila krivolovce “jer su bili daleko”!
Ministarstvo vanjskih poslova: “Ne planiramo gospodarski pojas u Jadranu, imamo dobru suradnju s Italijom”
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.