3 min. čitanja

Grlić Radman s talijanskim i slovenskim kolegom usvojio zajedničku izjavu o zaštiti Jadranskog mora

Grlić Radman s talijanskim i slovenskim kolegom usvojio zajedničku izjavu o zaštiti Jadranskog mora
Foto: MVEP

TRST – Šefovi diplomacije Hrvatske, Slovenije i Italije usvojili su u subotu u Trstu, na sastanku o hrvatskom i talijanskom proglašenju isključivih gospodarskih pojaseva u Jadranskom moru, zajedničku izjavu po kojoj dijele viziju mora kao mosta koji ujedinjuje sve narode ovog područja te kao izvora napretka za sve.

– Jadransko more kao poluzatvoreno more s intenzivnim pomorskim prometom i ranjivim ekosustavom treba integrirani pristup očuvanju okoliša, sprječavanju rizika i osiguravanju održivog razvoja – navodi se u zajedničkoj izjavi hrvatskog ministra Gordana Grlića Radmana, talijanskog ministra Luigija Di Maija i slovenskog Anžea Logara s trilateralnog sastanka u Trstu.

Ministri su se dogovorili da će nastaviti razgovore o mogućnostima zajedničke suradnje u trilateralnom formatu na ključnim područjima, uključujući teme gospodarskog razvoja, povezanosti, plavoga gospodarstva i sveobuhvatne zaštite Jadranskog mora. U tu svrhu, tri zemlje će utvrditi mehanizam za unaprjeđenje suradnje, na političkoj i ekspertnoj razini.

U tom pogledu talijanska i hrvatska strana razmijenile su informacije o napretku inicijativa za proglašenje isključivog gospodarskog pojasa te su ponovile da će takav korak poduzeti u potpunosti u skladu s načelima međunarodnog prava, Konvencije Ujedinjenih naroda o pravu mora i prava EU. Osim toga ministri su se usuglasili da će slijedeći trilateralni sastanak organizirati u prvom tromjesečju slijedeće godine.

Foto: MVEP

Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman izrazio je zadovoljstvo “vrlo korisnom razmjenom viđenja napretke suradnje” ustvrdivši kako se danas razgovaralo uglavnom o operativnim modalitetima i prioritetnim područjima za unaprjeđenje trilateralne suradnje na Jadranskom moru.

– Tijekom sastanka afirmativno smo govorili o našim odnosima i mislim da je ovaj susret dobar početak suradnje na raznim područjima. Sve tri zemlje ostaju predane unaprjeđenju suradnje u istinskom europskom duhu kako bi zaštitile Jadransko more, širile sredozemni prostor te približile narode s obala našeg mora te zajednički transformirale prostor našeg suživota – izjavio je ministar Grlić Radman po završetku sastanka u Trstu.

Dodao je kako će Hrvatska u siječnju proglasiti isključivi gospodarski pojas na što ima i pravo temeljem međunarodnih prava, ali u suglasnosti Italije i Slovenije kao jedna nadogradnja postojećeg ZERP-a.

Foto: HRT / Screenshot

Ustvrdivši kako je sastanak održan u prijateljskom ozračju, državna tajnica za europske poslove u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Andreja Metelko Zgombić istaknula je kako su hrvatska i talijanska strana na sastanku najavile proglašenje isključivog gospodarskog pojasa.

– Hrvatski sabor će to učiniti u siječnju iduće godine, i već postoji prijedlog odluke, javnosti su poznati elementi. Naš isključivi gospodarski pojas protezat će se u području u kojem se sada proteže naš zaštićeni ekološki ribolovni pojas i imat će one vanjske privremene granice razgraničenja dok se s Italijom i Crnom Gorom ne sklopi ugovor o konačnom razgraničenju tih pojasa – naglasila je Metelko Zgombić.

Što se tiče Slovenije ona smatra kako ne postoji nikakav razlog za zabrinutost budući da, kako je rekla “čak i oni glasovi iz Slovenije koji podržavaju rezultate arbitraže mogu biti mirni jer i sama arbitraža, koju Hrvatska za razliku od Slovenije ne prihvaća, je jasno rekla da se u budućnosti mogu proglašavati isključivi gospodarski pojasevi u Jadranu ili Sredozemlju i da to neće narušiti prava Slovenije”.

Po njezinim riječima, ono što je bitno znati je to da kroz gospodarske pojaseve postoji sloboda plovidbe, tako da će prava trećih država i dalje biti zaštićena.

Zajedničku izjavu možete pročitati OVDJE.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.