4 min. čitanja

Kreću tri projekta za izgradnju spojne ceste lučkog područja Rijeke s državnom cestom D403

RIJEKA – U Lučkoj upravi Rijeka potpisana su tri ugovora vrijedna 33,6 milijuna kuna za izgradnju spojne ceste lučkog područja s državnom cestom D403 te provedbu pilot projekta kontrole pristupa, nabave softvera, isporuke i ugradnje opreme PROMARES.

Najvrjedniji od ova tri projekta je projekt izgradnje spojne ceste lučkog područja s državnom cestom D403, vrijedna 32,2 milijuna kuna kojom će se osigurati prometna povezanost lučkog područja (terminala za generalne terete) u Bazenu Rijeka s državnom cestom D403. Cesta D403 glavni je cestovni ulaz na novi Zagreb Deep Sea kontejnerski terminal, a interna spojna cesta lučkog područja njen fizički nastavak prema istoku kroz lučko područje u Bazenu Rijeka. Izgradnjom ove ceste prestaje potreba za ulaz/izlaz teških kamiona u lučko područje na Trgu Žabica (postojeći ulaz/izlaz Žabica) i na vrlo prometnu gradsku ulicu Riva u centru grada.

Potpisivanju ugovora prisustvovao je ministar mora prometa i infrastrukture Oleg Butković koji je istaknuo kako je u posljednjih pet godina u suradnji Države, Ministarstva, Primorsko-goranske županije i Grada Rijeke puno toga poduzeto s ciljem boljeg pozicioniranja Luke Rijeka i nastojanja da Rijeka postane najbolja mediteranska luka i u poslovanju pretekne Luku Kopar.

– Radovi na cesti D403, jednoj od najskupljih i najvećih investicija u Hrvatskoj idu svome kraju. Završena je infrastruktura na Brajdici, završena je i Zagrebačka obala te odabran koncesionar. Grad Rijeka jako je puno pomogao u rješavanju imovinsko-pravnih odnosa i cijelo vrijeme imamo izvrsnu suradnju, kako s Gradom tako i sa Županijom, pri čemu moram istaknuti i doprinos bivšeg riječkog gradonačelnika Vojka Obersnela, s kojim sam izvrsno surađivao u proteklom vremenu. Učinili smo jako puno i vjerujem kako ćemo s Gradom Rijeka dobro surađivati i u budućnosti -rekao je Butković.

O važnosti izgradnje ove cestovne infrastrukture koja nije vezana samo za razvoj luke, već i za sam razvoj i brzinu prometa unutar grada govorio je riječki gradonačelnik Marko Filipović.

– Značaj ceste D403 nije samo u spajanju kontejnerskog terminala nego u potpunom redefiniranju prometa u gradu, naročito u zapadnom djelu jer ćemo putem čvora Škurinje biti vezani na mrežu autocesta. To bi značilo da ćemo sa Žabice na zaobilaznici biti već za tri do pet minuta vožnje. Kada cesta D403, zajedno s cestom D404 bude spojena u prsten, mislim da ćemo imati najbolju cestovnu infrastrukturu u našem okruženju – istaknuo je gradonačelnik Rijeke.

Ravnatelj Lučke uprave Rijeka Denis Vukorepa rekao je kako izgradnja ceste D403 ide svojim tijekom i kako bi trebala biti završena u narednih 300 dana.

– Ispunit ćemo sve obveze koje imamo prema koncesionaru i vjerujem kako ćemo koncesijski ugovor potpisati u drugoj polovici rujna ove godine – zaključio je Vukorepa.

Foto: MPPI

Ugovor za radove na izgradnji spojne ceste lučkog područja s državnom cestom D 403

Izvoditelj radova je GP KRK d.d., a vrijednost projekta 32.225.573,00 kn. Projekt za izgradnju spojne ceste lučkog područja s državnom cestom D 403 realizira Lučka uprava Rijeka uz potporu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture i suglasnost Vlade Republike Hrvatske. Za odabir izvođača radova na izgradnji spojne ceste proveden je postupak javne nabave procijenjene vrijednosti 36,225 milijuna kuna s PDV-om. Na natječaj su pristigle tri valjane ponude, a nakon pregleda i ocjene ponuda, kao ekonomski najpovoljnija odabrana je ponuda GP KRK d.d. ukupne vrijednosti 32,225 milijuna kuna s PDV-om. Ukupna duljina spojne ceste lučkog područja iznosi približno 695 metara, a rok za izvršenje radova iznosi 300 dana od datuma potpisa Ugovora s odabranim izvođačem radova.

Budući da se se radi o projektu čija je vrijednost veća od 8 milijuna kuna, za sklapanje Ugovora za izgradnju spojne ceste lučkog područja sa cestom D 403 bila je potrebna prethodna suglasnost Vlade Republike Hrvatske te je istu izdala 22. srpnja 2021. godine. Vlada Republike Hrvatske je prepoznala važnost ovog projekta za riječku luku te je isti dan donijela i odluku kojom se odobrava financiranje projekta na teret sredstava državnog proračuna Republike Hrvatske u 2022. godini.

Spojna cesta lučkog područja s državnom cestom D 403 osigurava prometnu povezanost lučkog područja  (terminala za generalne terete) u Bazenu Rijeka s državnom cestom D 403. Cesta D 403 je glavni cestovni ulaz na novi Zagreb Deep Sea kontejnerski terminal, a interna spojna cesta lučkog područja njen fizički nastavak prema istoku kroz lučko područje u Bazenu Rijeka. Izgradnjom ove ceste prestaje potreba za ulaz/izlaz teških kamiona u lučko područje na Trgu Žabica (postojeći ulaz/izlaz Žabica) i na vrlo prometnu gradsku ulicu Riva u centru grada.

Pilot projekt se realizira u okviru projekta PROMARES i sufinancira sredstvima iz Programa Interreg Italy – Croatia, prekogranična suradnja 2014 – 2020 u iznosu od 85%. Pilot projekt uključuje nabavu novog sustava kontrole pristupa na području koje se nalazi pod upravljanjem Lučke uprave Rijeka odnosno, nabavu softvera te isporuku i ugradnju opreme kao što su kamere za termovizijski nadzor ulaza i izlaza u luku Rijeka i povezivanje svega u jedinstven integracijski sustav.

Postojeći sustav kontrole prolaza na lokacijama: ulaz Mlaka – izlaz Žabica, Brajdica – servisni ulaz, Brajdica – službeni ulaz/izlaz, Riječki lukobran i Upravna zgrada Lučke uprave Rijeka potrebno je modernizirati na način da se izvrši zamjena postojećih kontrolera GRANTA i zamjena svih elemenata kontrole prolaza koji su oštećeni ili dotrajali, zatim da se izvrši ugradnja novih elemenata kontrole prolaza sukladno trenutnom stanju i potrebama te izvedu elektroinstalaterski radovi i montaža opreme do pune funkcionalnosti novog sustava kontrole pristupa.

Uvođenjem ovog sustava Lučka uprava Rijeka podiže standard sigurnosti na području kojim upravlja. Novi sustav koji će se uvesti je usklađen s međunarodnim ISPS (International Ship and Port Facility Security Code) standardnom koji se provodi u luci.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.