2 min. čitanja

Kreće nadzor Ministarstva gospodarstva nad Općinom Murter - Prijeti im kazna do sto tisuća kuna!

Kreće nadzor Ministarstva gospodarstva nad Općinom Murter - Prijeti im kazna do sto tisuća kuna!
Foto: Toni Turčinov/Facebook

MURTER - Nakon otkrića o nenamjenskom trošenju proračunskog novca, u Općinu Murter-Kornati došli su istražitelji PNUSKOK-a, a čelni ljudi sada će se zbog netransparentnosti javne nabave morati očitovati i Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja.

Općina nije ispravno ažurirala registar ugovora o javnoj nabavi i okvirnih sporazuma. Zbog toga neke tvrtke kojima su isplaćeni pozamašni iznosi iz proračuna tamo nisu navedene. Nedostaju i podaci za što su točno angažirane, na koliko dugo i na koji način, piše Telegram.

Na Telegramov upit je li se Općina u ovom slučaju ogriješila o Zakon o javnoj nabavi, iz nadležnog ministarstva koje vodi Davor Filipović, odgovorili su nam kako će provesti nadzor. Ako utvrde da je bilo propusta, Općini i odgovornima prijete pozamašne kazne – do 100.000 kuna.

Registar ugovora nisu ažurirali godinu i pol

Prema Zakonu o javnoj nabavi naručitelj, u ovom slučaju spomenuta Općina, mora ažurno voditi registar ugovora o javnoj nabavi i okvirnih sporazuma čija je vrijednost jednaka ili veća od 20.000 kuna. Pritom je Registar i sve njegove kasnije promjene naručitelj obvezan u zakonskom roku objaviti na internetskim stranicama.

Prateći Pravilnik navodi da je naručitelj obvezan ažurirati Registar prema potrebi, a najmanje jednom u šest mjeseci. Dužan je i sve njegove kasnije promjene objaviti u standardiziranom obliku u Elektroničkom oglasniku javne nabave (EOJN) u roku od osam dana od dana ustrojavanja ili promjene.

No, EOJN otkriva da Općina, na čelu s načelnikom sklonim trošenju javnog novca u bordelima, sklopljene ugovore nije upisivala u Registar još od 5. svibnja prošle godine. Verzije koja bi ih sadržavala nema ni na službenim stranicama Općine iako bi tamo morala biti, piše Telegram.hr

Na potezu je Ministarstvo gospodarstva

Zakon o javnoj nabavi navodi kako će se novčanom kaznom od 10.000 do 100.000 kuna kazniti pravna osoba koja je naručitelj, ako na internetskim stranicama ne objavi plan nabave ili registar ugovora, uz sve eventualne kasnije promjene.

Kazna istog raspona propisana je i za naručitelja koji u zakonskom roku ne pošalje na objavu obavijest o dodjeli ugovora, a za objavu neažuriranog registra odgovornoj osobi u jedinici lokalne i područne (regionalne) samouprave propisana je pak novčana kazna u iznosu od 5.000 do 20.000 kuna.

Zanimljivo, iako Murterani ne mogu doznati zašto je i kako je nekome otišao njihov novac, Institut za javne financije navedenoj je općini nedavno dodijelio najvišu ocjenu, u svom godišnjem istraživanju transparentnosti proračuna jedinica lokalne samouprave. Sada je pak na redu ocjena Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, koje je obećalo kako će nas obavijestiti o rezultatima nadzora.

I.B.

PROČITAJTE JOŠ:

Pokrenuta peticija za opoziv načelnika Murtera i raspuštanje Općinskog vijeća | | Morski HR
Predsjednik stranke Zajedno za Murter Renato Kožulić pokrenuo je prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma o opozivu načelnika Tonija Turčinova i raspuštanju Općinskog vijeća. Njegovu
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.