2 min. čitanja

Koristi li Uprava Brodosplita situaciju s Rusijom kako bi izvukla novac od države?

Koristi li Uprava Brodosplita situaciju s Rusijom kako bi izvukla novac od države?
Foto: Brodosplit

SPLIT – Stanje u splitskom škveru, čini se, nije nimalo čisto. Barem što se tiče likvidnosti. Tjednima traje natezanje između Vlade, HBOR-a i Brodosplita, koji se našao u velikim problemima nakon što je EU nametnula sankcije ruskim bankama, kod kojih je Brodosplit uzeo kredit za dovršetak započetih projekata. Do tog novca sada ne mogu doći, a ni država im tek tako ne želi ponovno dati novac.

Uprava Brodosplita održala je nekoliko sastanaka s predstavnicima Ministarstva financija i HBOR-a kako bi riješili financijske dubioze u koje su, prema riječima uprave Društva, upali nedugo nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Foto: Brodosplit

Iz uprave splitskog škvera potvrdili su za Index da su, prema uputi Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, u stalnoj komunikaciji s Hrvatskom bankom za obnovu i razvitak kako bi pronašli rješenje za nastalu situaciju. Iako iz kompanije tvrde da nemaju alternativu osim HBOR-a, u financijski klimavoj situaciji nalaze se već neko vrijeme, piše portal.

Podsjećaju kako je brodogradilište podijeljeno na 50-ak firmi, od kojih su 23 na dobrom putu da završe u stečaju budući da su blokirane dulje od 120 dana jer ne plaćaju dospjele račune vjerovnicima, dobavljačima i državi.

Duguju i radnicima – Indexu su potvrdili da plaća za veljaču zbog novonastalih okolnosti još nije u cijelosti isplaćena, ali da rade na rješavanju tog problema. U lipnju prošle godine zabilježili su pad prometa od čak 70 posto, zbog čega je oko 2000 zaposlenika bilo u strahu od otkaza. Ništa bolje nije ni danas. Na poslu je tek oko 670 radnika dok su ostali na čekanju.

HBOR i država već su im pomogli

S obzirom da su financijski problemi splitskog škvera krenuli puno prije ruske invazije na Ukrajinu, počelo se pričati da uprava Brodosplita koristi situaciju s Rusijom kako bi od države izvukla pomoć. I to još jednom, nakon što im je HBOR već odobrio 250 milijuna kuna tzv. COVID-19 kredita, a iz Ministarstva gospodarstva podsjećaju da im je i Vlada RH svojevremeno odobrila izdavanje državnog jamstva u iznosu od 32,5 milijuna eura za izgradnju broda Nov. 485.

Iz Ministarstva tvrde da je škver i službeno zatražio pozajmicu za brodove Nov. 480 i Nov. 481, a o čemu će odlučiti nadležna tijela državne uprave.

Hoće li država i na koji način ponovno pomoći splitskom škveru, tek ćemo vidjeti. Teško se, međutim, oteti dojmu da malo tko iskreno brine o egzistenciji i teškom psihičkom stanju u kojem su se, ne svojom voljom, našli svi oni radnici Brodosplita, bez čijih vrijednih ruku ne bi bilo niti polarnog kruzera, niti vojnog ophodnog broda, a još manje planiranog luksuznog rezidencijalnog broda koji se tek treba graditi za stranog naručitelja.

J.K.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.