2 min. čitanja

Koncept plutajućih solarnih sustava postaje sve rašireniji

Koncept plutajućih solarnih sustava postaje sve rašireniji
Foto: Solar Power Investor

Plutajući solarni paneli postaju sve popularniji u Sjedinjenim Američkim Državama kao inovativno rješenje za proizvodnju električne energije. Ova tehnologija, već popularna u azijskim državama, sada je u ekspanziji širom svijeta, pružajući odgovor na izazove korištenja zemljišta i emisija stakleničkih plinova povezanih s tradicionalnim solarnim farmama.

Plutajući solarni paneli jednostavan su koncept koji može riješiti ove probleme, a istovremeno spriječiti gubitak vode putem isparavanja.

Fotonaponske ćelije pričvršćene su na splavi na vodenim površinama umjesto da zauzimaju zemljište koje bi se moglo koristiti za druge svrhe poput poljoprivrede ili gradnje. Ovi paneli djeluju kao pokrivači, smanjujući isparavanje gotovo na minimum, što je posebno korisno u područjima koja često pogađaju suše. Dodatno, zahvaljujući vodi koja održava panele hladnima, oni mogu proizvesti više energije nego što bi to postigli na kopnu, gdje postaju manje učinkoviti zbog zagrijavanja.

Nakon što je već postigao popularnost diljem Azije, ovaj koncept sve više dobiva na značaju u Sjedinjenim Američkim Državama. Chris Bartle, direktor prodaje i marketinga plutajuće solarne tvrtke Ciel & Terre, ističe kako je Azija, posebno otočne nacije poput Japana i Tajvana, bila izrazito zainteresirana za plutajuću solarnu energiju zbog ograničenog zemljišta. No, sada i druge zemlje, uključujući SAD, razmatraju ovu tehnologiju zbog ograničenog prostora na kopnu, osobito u gusto naseljenim područjima poput Kalifornije, sjeveroistoka i Floride, gdje je zemljište skupo ili rijetko.

Primjer plutajuće solarne farme izgrađene u Kaliforniji od strane tvrtke Ciel & Terre, koja generira 4,8 MW energije, dovoljno za oko 3400 domova, pokazuje potencijal ovog koncepta. Sličan projekt je postavljen prije četiri godine u blizini grada Windsora, na postrojenju za pročišćavanje otpadnih voda. Unatoč nekim izazovima, poput ograničenja na brzoj vodi ili dubokoj vodi koja može povećati troškove instalacije, plutajući solarni sustavi dugoročno pružaju uštede vlasnicima. Trenutno se provode istraživanja o mogućem utjecaju elektromagnetskih polja koja stvaraju kabeli na vodene ekosustave, ali zasad nema dokaza o negativnom utjecaju.

Studija objavljena u časopisu Nature Sustainability u ožujku 2023. godine otkriva da tisuće gradova u 124 zemlje mogu generirati svu svoju energiju iz plutajuće solarne energije. Prebacivanje na ovu tehnologiju moglo bi rezultirati uštedom ogromnih količina vode svake godine, dovoljno da napune 40 milijuna olimpijskih bazena, prenosi portal Klimatske promjene.

Plutajuće solarne farme postaju sve primamljivije u SAD-u zbog svoje sposobnosti rješavanja problema korištenja zemljišta, emisije stakleničkih plinova i gubitka vode isparavanjem. S razvojem tehnologije i sve većim brojem instalacija, plutajući solarni sustavi predstavljaju nadu za održivu i čistu energetsku budućnost.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.