2 min. čitanja

Konačno malo lijepih vijesti: Znanstvenici pronašli nove koralje na Velikom koraljnom grebenu

Konačno malo lijepih vijesti: Znanstvenici pronašli nove koralje na Velikom koraljnom grebenu
Foto: Youtube / Screenshot

Prema AIMS-ovom izvještaju, na sjeveru i u središtu koraljnog grebena, pokazuju se ohrabrujući znakovi oporavka. Nakon što su znanstvenici godinama bilježili propadanje Velikog koraljnog grebena, napokon su objavili malo dobrih vijesti. Prema izvješću koje je objavio Australski institut za morske znanosti (AIMS), dvije trećine Velikog koraljnog grebena zabilježile su rast mase. Točnije, zabilježili su najveći broj koralja u posljednjih gotovo 40 godina.

Zbog klimatskih promjena i zagrijavanja mora, Veliki koraljni greben pretrpio je posljednjih desetljeća velike gubitke. Brojni koralji su izbijeljeni, što znači da su zapravo odumrli, a ostala je tek njihova ljuštura.

No, prema AIMS-ovom izvještaju, na sjeveru i u središtu koraljnog grebena, pokazuju se ohrabrujući znakovi oporavka.

- Svakog ljeta, visoke temperature i izbjeljivanje uništavaju dio koralja. Izbjeljivanje 2020 i 2022., iako je bilo značajno, nije bilo na razini onih iz 2016. i 2017. godine. To je značilo i manje odumiranja koralja - istaknuo je direktor AIMS-a, Paul Hardisty.

Iako pokrivenost koraljima u sjevernom odnosno središnjem dijelu iznosi 36 i 33 posto, ovi podaci pokazuju kako se Veliki koraljni greben, ako dobije priliku, može oporaviti.

Međutim, znanstvenici upozoravaju kako to ipak ne znači da je situacija dobra

Na južnom dijelu grebena suočavaju se s epidemijom zvjezdača koje proždiru koralje.

Trećina novog koraljnog pokrova, koji je zabilježen na jugu grebena 2020. i 2021. godine izgubljen je zbog zvjezdača. To pokazuje koliko je greben osjetljivi na akutne i ozbiljne promjene koje se sve češće događaju i sve dulje traju, istaknuo je Hardisty.

I dalje su upravo klimatske promjene najveća prijetnja opstanku Velikog koraljnog grebena.

Sve češće skakanje oceanskih temperatura i razmjeri masovnog izbjeljivanja koralja pokazuju koliko je zapravo kritična prijetnja koju klimatske promjene predstavljaju svim koraljnim grebenima, pogotovo ako se istovremeno događaju i tropski cikloni te epidemije zvjezdača. To znači i da lako mogu poništiti ove pozitivne pomake, zaključili su iz AIMS-a, piše Zimo.

I.G.

PROČITAJTE JOŠ:

KORALJNI GREBENI Ekosustavi za sebe | | Morski HR
Koralji (Anthozoa) spadaju u koljeno životinjskog carstva koje nazivamo žarnjaci (Cnidaria). Ako su skupine koralja izrasle zajedno, onda čine skupine koje mogu stvarati koraljne grebene i otoke
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.