2 min. čitanja

Domorodačke australske rendžerke dobile nagradu 'Earthshot' za svoj doprinos u zaštiti Velikog koraljnog grebena

Domorodačke australske rendžerke dobile nagradu 'Earthshot' za svoj doprinos u zaštiti Velikog koraljnog grebena
Foto: Youtube screenshot

Grupa žena rendžerki nagrađena je s 1.8 milijuna dolara te pohvaljena kao 'inspirativan projekt kojeg vode žene' a sve koristeći domorodačko znanje kako bi zaštitile kopno i more.

Mreža autohtonih domorodačkih žena rendžera u Queenslandu nagrađena je nagradom Earthshot u iznosu od 1.8 milijuna dolara za svoj rad u svrhu zaštite Velikog koraljnog grebena, piše The Guardian.

Nagrađena je kategorijom nagrada Revive Our Oceans, koju su 2020. pokrenuli William, Prince of Wales i David Attenborough.

Nagrada Earthshot dodijeljena je baš ovoj inicijativi jer predstavlja "inspirativan program kojeg vode žene" a koji kombinira 60.000 godina znanja domorodaca s digitalnim tehnologijama u svrhu zaštite kopna i mora.

Procjenjuje se da su samo 20% autohtonih rendžera u Queenslandu žene.

Nagrada Earthshot opisuje program kao "vitalan i krucijalan".

- Podaci koje su prikupile žene rendžeri dali su nam kritički uvid u jedan od najvažnijih ekosustava na planeti. Kao čuvari zemlje, rendžeri također štite mjesta od velikog kulturnog i duhovnog značaja.

Foto: Pixabay/Ilustracija

Uz veću podršku, žene rendžeri domoroci mogle bi djelovati i šire pomažući svojim trudom i znanjem u očuvanju ekosustava od Havaja do Nepala i Tanzanije.

Izvršna direktorica mreže, Larissa Hale, rekla je u priopćenju: "Ovo mjesto je uvijek bilo naš dom, ali sve više riskiramo da izgubimo i svoj dom i jedinstvenu kulturu koja ovdje postoji tisućljećima. Naša mreža ženskih rendžera postoji kako bi zaštitila naš dom i nastavila našu tradiciju. Napravili smo velike prve korake, ali pred nama je još dug put. Hvala nagradi Earthshot, što nas podržava."

Vijeće koje bira svoje dobitnike nagrada uključuje, između ostalih, jordansku kraljicu Raniu Al Abdullah i glumicu Cate Blanchett.

Američka veleposlanica u Australiji Caroline Kennedy bila je prisutna na dodjeli nagrada i rekla je za ABC da je "toliko uzbuđena" i da se "nada da će pobijediti".

- Nadam se da će to zaista podići svijest širom svijeta o važnosti oceana i radu koji svi možemo učiniti kako bismo ih sačuvali i zaštitili, i za to se oslanjati na tradicionalno znanje - kazala je Kennedy.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.