1 min. čitanja

Smanjuje se Australija!? Nestanu li im koraljni otoci nestaje im još puno toga

Smanjuje se Australija!? Nestanu li im koraljni otoci nestaje im još puno toga
Foto: Youtube/Screenshot

Preko desetak koraljnih otoka na australskom sjeveru moglo bi uskoro postati povijest zbog podizanja razine mora, ali i izazvati pravnu zavrzlamu!

Ako zbog klimatskih promjena, točnije podizanja razine mora nestanu ovi australski koraljni otoci, a po svoj prilici izgleda da za to imaju dobre šanse, onda se u pitanje dovodi i australska morska granica, tj. teritorijalno more, prenosi BBC.

Australci su stoga proveli procjenu rizika i detaljno "pregledali" 56 ovakvih otoka i njihovu ugroženost. Znanstvenici su rezultate objavili u magazinu Science of the Total Environment i došli do zaključka da ni jedan od koraljnih otoka nije u potpunosti siguran. A govorimo o kopnenoj masi koja se proteže od sjeverozapada do sjeveroistoka Australije.

Nestanak ovih otoka imao bi ogromne negativne posljedice o čitavim zajednicama koje na ovaj ili onaj način "žive od njih", no nestanak bi ovih otoka imao u ogromne geopolitičke poljedice.

Foto:Screenshot/Facebook

Jednostavno rečeno, nestankom ovih otoka smanjuje se površina mora koju kontrolira Australija, smanjuje se područje za ribolov, smanjuje se područje za eksploataciju minerala...Drugim riječima smanjuje se Australija.

Koraljni su otoci niska kopnena područja nastala sedimentacijom koraljnih ostataka. Klimatske su promjene do sada "ubile" više od polovicu koralja Velikog koraljnog grebena, najveće žive cjeline na svijetu od 133 tisuće četvronih milja i fenomena koji se dosčlovno vidi iz svemira. Osim toga, više od 25% morskih organizama i vrsta u jednom trenutku života direktno ovisi o koraljima i koraljnim grebenima.

J.T.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.