4 min. čitanja

KOLAPS BRODSKOG PROMETA Otok udaljen svega 900 metara četiri dana nema redovnu brodsku vezu s kopnom!

KOLAPS BRODSKOG PROMETA Otok udaljen svega 900 metara četiri dana nema redovnu brodsku vezu s kopnom!
Foto: Facebook

PRVIĆ LUKA - Otočani s Prvića, onog šibenskog (preciznije: vodičkog ili srimskog) da ne bi bilo zabune, u nedjelju su imali problem s brodskim prijevozom, kojeg, najjednostavnije rečeno - nije bilo. Tijat, popularni Jadrolinijin starac, koji čak ima i svoj klub obožavatelja na društvenim mrežama, jednostavno mora negdje i nekad ustuknuti, no koliko god to otočani razumjeli, teško im je, jer o toj pomorskoj vezi ovise njihovi životi. Ponekad i doslovno.  

Linija života

Otočani Zlarina nekako su se snašli i na svoju ruku organizirali hitne prijevoze, pa s otoka odveli ljude koji trebaju kod liječnika na dijalizu, a na otok su, doznajemo, doveli prijeko potreban kruh. Na Prvić, koji je od kopna udaljen tek nešto manje od 900 metara ili pola nautičke milje, stigao je katamaran Mali Princ. No umjesto pet puta, koliko bi po rasporedu linije 505 Vodice-Prvić-Zlarin-Šibenik trebao ići, on je išao samo jednom, ili drugi dan dvaput...

- Želimo vas obavijestiti da brod nije vozio sve do srijede popodne. Nakon kvara Tijata u nedjelju, u Prvić Luku u ponedjeljak je samo jednom stao brod Mali princ koji inače vozi za Žirje. Ta se situacija nastavila u utorak kada je opet došao Mali princ dvaput i nakon toga ga je zamijenila Silba iz Zadra koja u Prvić Luku uopće nije stala nijednom. Tijat je danas popravljen i počeo je voziti, ali opet u Prvić Luku nije stao sve do 16 sati poslijepodne. Dakle, četiri dana stanovnici Prvić Luke nisu imali redovnu liniju. Tri stajanja u tri dana, samo tamo ili nazad, ne oboje - kazuje nam Jasmina, čitateljica s Prvića koja je ogorčena činjenicom da taj otok nema niti čamca koji bi omogućio ljudima prijevoz do obližnje Srime ili Vodica.

Prvićani: "Problem je puno širi i našu liniju bi mogli izostaviti!"

Stanovnici u Facebook grupi Prvić Luka uputili javni apel koji je mjesni odbor proslijedio Jadroliniji, no mještani nam govore da je problem  puno širi jer, kako kažu, opravdano strahuju da bi ih se iz linije 505 moglo izostaviti i u budućnosti pa je to pitanje i za resorno ministarstvo i za Lučku kapetaniju.  

- Naime, na glavnoj rivi su vezovi za jedrilice pa niti jedan brod ne može ući unutra, a kako je riva na početku uvale, navodno nema manevarskog prostora za brodove poput Silbe i sličnih brzih katamarana. Naime, u projektu je nadogradnja rive u Prvić Luci kako bi budući brod, koji će vrlo brzo zamijeniti Tijata pošto njemu uskoro istječe i dozvola, uopće mogao stati u Luci - kazuje nam otočanka.

Linija je ponovno uspostavljena u Prvić Luci  u srijedu od 16 i 20 sati, a do kada će tako, nitko ne zna, jer nitko ne govori kada će i koji brod doći umjesto Tijata.  

- Na liniji je donedavno vozila i Lara i bez ikakvog objašnjenja i obavijesti je povučena, sređena i ide na relaciju Zadar- Preko. Bilo je govora da će doći Dora, ali ona nije prikladna za fermanje u Luci, ili je sve to skupa barem izgovor nadležnih za reduciranje linije. Premuda i slični brodovi bi mogli odraditi posao u Prvić Luci, ali znamo da se i njima bliži kraj. Istovremeno, najavljen je električni brod, ali što do tada i hoće li se on uklopiti u rivu, nitko ne zna. Riva nije mala, prostora ima, ali dolaze mladi kapetani koji nisu tako vješti - poručuju nam s Prvića.

Apel stotinu otočana: "Ispred privatnih jahti i sezone, stanovnici moraju funkcionirati 365 dana u godini!"

Potaknuti aktualnom reorganizacijom brodske linije 505 na relaciji Šibenik - Zlarin - Prvić Luka - Šepurine - Vodice uslijed kvara broda Tijat, s Prvića su objavili i apel, kojeg prenosimo u cijelosti:  

- Obraćamo Vam se u ime svih više od stotinu stanovnika Prvić Luke koja je nedopustivo izostavljena u postojećoj reorganizaciji. Napominjemo da u Prvić Luci žive bebe, djeca i starije stanovništvo koje ne može hodati do Šepurine na brod, tim više jer je zima, a ovise o učestalim odlascima u Šibenik liječniku. Podsjećamo da na otoku nema ljekarne, a nema ni liječnika koji dođe svega par puta tjedno na sat ili dva. Upravo zbog toga stanovnici Prvić Luke uvelike gravitiraju prema Šibeniku, gdje su njihovi izabrani liječnici, pedijatri i ostala skrb koja im je sada ugrožena.

Osim prava na zdravstvenu skrb, prometna izoliranost uvelike otežava nabavu i dostavu namirnica i lijekova, kao i opskrbu trgovina te rad poštanskog ureda. Ponavljamo, bebe i starci ne mogu u 6 ujutro hodati po zimi do susjednog mjesta i s teretom se, na otoku bez automobila, iskrcavati dva kilometra dalje po buri, jugu ili kiši.U nadi da će se ova krajnje otežavajuća situacija hitno riješiti popravkom i povratkom Tijata, ili na neki drugi način, urgiramo da se ona ne ponovi te još gore, ne postane praksa dolaskom novog plovila koje će zamijeniti Tijat.

Nipošto Prvić Luka ne smije biti izostavljena iz postojeće linije. Zahtjevamo da se poduzmu sve potrebne radnje kako bi brod mogao stati u Prvić Luci sada i ubuduće. Interes vezova na rivi za privatne jahte ne može i ne smije biti ispred vitalnih interesa stanovništva koje mora funkcionirati 365 dana u godini, a ne samo u sezoni.

Tražimo stoga da se navedeno uzme u obzir prilikom odabira broda koji će zamijeniti Tijat. Ukoliko se Prvić Luka izostavi iz postojeće linije, bit ćemo prisiljeni poduzeti daljnje korake u obliku peticije i prosvjeda. Ipak, nadamo se da će se ovaj problem već narednih dana riješiti u korist stanovnika, i to ne samo kratkoročno - poručuju u apelu otočani.

Jurica Gašpar

PROČITAJTE JOŠ:

Drugi otoci odsječeni od kopna zbog nevremena, a Prvić i Zlarin zbog kvara broda
U nedjelju su Prvić i Zlarin bili odsječeni od kopna ali ne zbog velikog nevremena kakvo je vladalo na kopnju, ne zbog orkanske bure i snježnih zapuha, poledice po moru... nego - pokvario se Tijat. Zadnje je vozio iz Šibenika u nedjelju u 9.30 i kad se dočepao veza
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.