7 min. čitanja

Rat s devastatorima u Karlobagu: "U more istovaraju kamione zemlje i stijena, prijete službenicima općine da će ih bacati u more!"

Rat s devastatorima u Karlobagu: "U more istovaraju kamione zemlje i stijena, prijete službenicima općine da će ih bacati u more!"
Foto: Čitatelji / Općina Karlobag

KARLOBAG - Ličko-senjska Županija, Općina Karlobag, a mjesto je Barić Draga, točnije Bili Brigovi. Zabrinuti građani nam kažu da je na mjestu, gdje je nekad bilo more sada natrpano dva kamiona kamenja. Ali, kako se čini, namjere se devastatorima ne zaustavljaju tu. Neki su se u Karlobagu toliko osilili da prijete i službenim osobama kako će ih pobacati u more. Misle da ih ni zakoni, pa ni službene osobe neće spriječiti u stvaranju privatnih plaža i mulova!

- I to sad gospoda hoće betonirati. Ovdje su pozide do mora, gdje se nekad moglo proći, a sad se brani jer gospoda kažu da je sve privatno. Do ovih pozida prije 2 dana gospoda koju ne poznajem nasipaju ništa manje nego zemlju u more - žali nam se čitateljica koja je svemu svjedočila.

Jedan čitatelj je dostavio i fotografije:

- Dostavljam vam slike nasipanja mora zemljom i kamenjem u Barić Dragi, ako je moguće molim za pomoć jer je ovo sve uzelo maha - kratko poručuje i potvrđuje da se radi o istoj lokaciji.

- S ovom situacijom nismo upoznati, ali ćemo svakako poslati svog komulanog redara. Imamo 42 km obale i zeznuto je za sve pokrivati, ali nema oprosta nikako. Sve ide na lučku kapetaniju. Mogu vam otkriti jednu drugu situaciju, u u luci Porat gdje privatni investitor radi sebi plažu. U petak je bila policija. Čovjek koji radi u općini Karlobag ga je uslikao, a ovaj mu je prijetio da će ga baciti u more! - kaže za Morski HR načelnik Općine Karlobag Boris Smojver.

Foto: Općina Karlobag

Načelnik je otkrio da se radi o Ivanu Matiću, bosanskohercegovačkom poduzetniku koji je vlasnik informatičke tvrtke Unix centar iz Rijeke. Nazvali smo i Matića koji tvrdi da njegovo samoinicijativno nasipanje mora nije devastacija, već sanacija.

- Uvalu je totalno devastirala JNA, a poslije toga je došlo ribogojilište. Mi smo vlasnici onih prostora i sad saniramo tu uvalu, u dijelovima, u kojima mislimo da je to moguće?

Tko vam je dao dozvolu za to i prema kojem zakonu to radite?

- Konzulitrali smo se s Ministarstvom pomorstva i gradskom upravom u Karlobagu - kazao je Matić, no doznajemo s obje strane da ne govori istinu i da sve radi na svoju ruku.

Mi imamo druge informacije i nijedan Zakon vam ne daje za pravo raditi to na svoju ruku, već to samo može lokalna samouprava prema prostornom planu. Prema svemu što znamo, ne govorite istinu.

- Aaa... pa dobro... vi onda provjerite dalje, što da vam kažem. Ja sam vam rekao istinu, a vi tvrdite da ne govorim istinu. Istražite što je istina, pa to objavite.

Načelnik vas je prijavio za ovo...

- Joooj za što je mene sve načelnik prijavio...

Jeste li svjesni da radite protivno Zakonu o pomorskom dobru i morskim lukama, za što je prema istom zakonu zapriječena kazna između 6 tisuća i 130 tisuća eura?

- Dobro, pa naravno da sam ja spreman platit kaznu ako ja budem kriv, ali ja nisam kriv. Ja radim dobro, a ne loše. Ne može biti kazneno djelo ako se radi dobro, a ne loše. Ja radim dobro i spreman sam za to dobro snositi i posljedice. Možete doći vidjeti, poslikati ili ću vam ja poslati slike? - komentirao je Matić.

Matić nam je oslao i mail kojeg je prethodno slao Ministarstvu mora, u kojem, kako kaže, izvještava Ministarstvo što namjerava napraviti. Dopis Ministarstvu prenosimo u cijelosti: "Već skoro godinu dana pokušavam pokrenit posao u vojnoj bazi u Lukovom Šugarju koju smo uredno kupili.Nebrojena su podmetanja načelnika Karlobaga gospodina Smojvera u svom nastojanju da sve spriječi. Zadnje što je napravio zabranio je poduzeću Crno Vrilo da nam isporučuju vodu osim u šternu za potrebe pića a mi želimo poslovat. Na sajmu sam nautike u Zagrebu trenutno ali incidenti u Karlobagu ne prestaju. Stalno sam rastrgan i pod prijetnjom pa sam vam poslao ovih par mailova koji su dio moje svakodnevice. Znam da mi na njih neće odgovorit ni gospodin Smojver ni gospodin Biondić. Zbog toga sam vas stavio u bcc." Odgovore, izgleda, nije dobio, pa je i ta komunikacija prema Ministarstvu, kako se čini, bila jednostrana.

"Ja ovdje hoću otvoriti moju marinu!"

Načelnik također tvrdi da ste prijetili službeniku koji vas je upozorio da su ovi radovi ilegalni da ćete ga baciti u more. Je li to istina?

- Načelnik je lud. Izmišljaju već tri mjeseca. Ja ovdje hoću otvoriti moju marinu. I usput je uređujem. Oni imaju ribogojilište usred uvale. Sad ima deset kaveza ribe. Ajde malo dođite kod mene...

0:00
/0:10

Obnova kuće Matićeve tvrtke ispred koje je odlučio "sanirati" i more...

Dobro, ali znate da marinu ne možete graditi na svoju ruku, to ste svjesni valjda?

- A ja imam za suhu marinu 16,5 hektara prostora. A ovdje je urbanističkim planom predviđena marina. Tu ne može marina biti jer je vjetar. A ja ću, naravno tražiti koncesiju za vađenje brodova na moru, pa nisam lud.

Foto: Ivan Matić

A u međuvremenu ćete i dalje nasipati more i obalu?

- Neću ja ništa nasipati. Ja ne nasipam, to vas je krivo informirao. Ja saniram. Vi cijelo vrijeme tvrdite nešto... Jebiga, spustit ću slušalicu ako mi budeš sugeriro nešto, što nije istina. Načelnik kaže da ja nasipam, a ja kažem da ja saniram. A vi dođite pa vidite, nemojte mene uvjeravati što je načelnik reko. On do podne mrzi sebe, a poslijepodne cijeli svijet. Sad mu je krivo što ja ne igram njegovu igru - uporan je ovaj poduzetnik, koji nas je više puta pozvao da nam sve "pojasni" u odabranom restoranu na ručku kojeg bi on platio, što smo odbili.

Na komentar da privatne osobe ne mogu sanirati ni u bilo kakvom obliku na svoju ruku zadirati u pomorsko dobro, odgovara:

- Pusti to, prijatelju. Reko sam da sam spreman na posljedica i ja radim svjestan svega ovoga što si ti reko. Možeš to prenijeti sve načelniku, a tebi neću slati više ništa, jer vidim da nisi dobronamjeran - kazao je na završetku razgovora Ivan Matić koji i u svom živopisnom životopisu ne skriva "ljubav" prema moru:

"Osim što se profesionalno bavim informatikom to mi je i životni hobi, a u slobodno vrijeme plivam, plovim, ribu lovim i ostalo vezano uz more. Nakon što se umorim i povučem iz informatike planiram automobil i život u gradu zamjeniti kočijom sa dva konja negdje na selu ili barkom i mrežom negdje na otoku. Odlično pripremam ribu, roštilj i jela pod pekom, a kad je dobra godina ni vino nije loše..."

Pravorijek o sankcioniranju će ipak dati inspektori Ministarstva mora, kojima smo poslali upit o cijeloj situaciji. Odgovor ćemo objaviti, čim ga dobijemo.

Jurica Gašpar

PROČITAJTE JOŠ:

DEVASTACIJA NA RABU: “Ovo divljaštvo djelo je bolesnika!” Vlasnik parcele: “Materijal je sam pao dolje”
Klub nezavisnih vijećnika Municipium u gradskom vijeću grada Raba poslao je otvoreno pismo za javnost, povodom devastacije obale kojoj su svjedočili i sve snimili. - Lijevi dio slike su prirodne ljepote Raba, a desni dio slike je bolestan um bolesnika koji ne zaslužuje ovaj otok. Ovo je jedno

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.