4 min. čitanja

DEVASTACIJA NA RABU: "Ovo divljaštvo djelo je bolesnika!" Vlasnik parcele: "Materijal je sam pao dolje"

DEVASTACIJA NA RABU: "Ovo divljaštvo djelo je bolesnika!" Vlasnik parcele: "Materijal je sam pao dolje"
Foto: Čitatelj

RAB - Klub nezavisnih vijećnika Municipium u gradskom vijeću grada Raba poslao je otvoreno pismo za javnost, povodom devastacije obale kojoj su svjedočili i sve snimili.

- Lijevi dio slike su prirodne ljepote Raba, a desni dio slike je bolestan um bolesnika koji ne zaslužuje ovaj otok. Ovo je jedno divljačko uništavanje - čuje se na snimci koju smo dobili u posjed.

0:00
/0:39

Priopćenje nezavisnih vijećnika s Raba prenosimo u cijelosti:

"Danas 1.3.2023. na Rabu je izvršena devastacija pomorskog dobra o čemu smo tekstualno, foto i video dokumentacijom obavijestili javnost

Nažalost dužni smo obavijestiti javnost o devastaciji pomorskog dobra većeg stupnja na nenaseljenom području Barbata.

Na poljoprivrednoj čestici k.č.br. 861/1, MB 324396 k.o. BARBAT koja graniči sa pojasom pomorskog dobra, obalnim pojasom i plažom, vlasnici parcele koje je malo nazvati nasavjesnim, naručili su i proveli bagerom probijanje puta od svog poljoprivrednog zemljišta do plaža i obale ispod.

Pomorsko dobro na navedenom području uredno je uknjiženo na k.č.br. 861/2, MB 324396 k.o. BARBAT. Ta činjenica nije spriječila vlasnike u svom naumu.

Slučaj smo odmah danas prijavili lučkoj kapetaniji i nadležnom odjelu u Gradu Rabu.Nije potrebno naglašavati presudnu važnost očuvanja pomorskog dobra i obale otoka Raba jer nam doslovce egzistencija i budućnost ovisi o tome.

Ovakvi neshvatljivi nasrtaji na prirodna blaga otoka ne mogu proći nekažnjeno. Nažalost, problem je mnogo širi. U poslijednjih nekoliko godina, na tom prekrasnom, neizgrađenom dijelu otoka, od Puntice i "Kraja Barbata" tj završetka šetnice, prema Pudarice do Vašibake i Valšabane prema Mišnjaku, osim slučaja poznatog od ranije i ovog slučaja koji vam donosimo danas, nekoliko vlasnika parcela koje graniče sa pomorskim dobrom je izvršila neovlaštene građevinske zahvate na plažama i obalnom pojasu.

Za ovaj današnji slučaj, na čijem ćemo rješavanju, kažnjavanju vlasnika i povratu u prijašnje stanje inzistirati do kraja prema svim institucijama, u idućim danima, izvijestiti ćemo rapsku javnost o svim ilegalnim građevinskim zahvatima i ostalim ilegalnim aktivnostima i djelatnostima u tom području.

Za svaku pojedinu uzurpaciju pomorskog dobra na tom pojasu ćemo izvršiti prijavu nadležnim službama i popratno medijski dokumentirati sve te devastacije.Informacije o ovom slučaju smo proslijedili u sve relevantne medije u nadi da će se kroz prijave i medijsku ekspoziciju ovog problema stati na kraj sramotnoj devastaciji jednog od najljepših dijelova Raba.

Apeliramo na građane Raba da svojim privatnim angažmanom stanu u obranu rapske obale. Pišite, fotografirajte, dokumentirajte. Pošaljite nam i objaviti ćemo i izvršiti prijave, piše između ostalog Nezavisni Klub Municipium.

"Prvi put čujem za kazne za devastacije pomorskog dobra"

Inače, prema Zakonu o pomorskom dobru i morskim lukama koji je na snazi od 29. srpnja 2023. godine, predviđene kazne za ovakvu vrstu devastacije su do 130 tisuća eura!

Nazvali smo vlasnike parcele Dubravku i Miljenka Žigu. Miljenko nam je potvrdio da je on naručio radove, da za ništa nema dozvolu, te da je, kako kaže "samo htio probiti put koji je nekad postojao":

- Nekad se toj parceli pristupalo samo preko mora i sad radim pristup od parcele do pomorskog dobra koje još nije utvrđeno - kaže Miljenko koji nam nije znao pojasniti zašto je teška mehanizacija devastirala pomorsko dobro i nasula gomilu zemlje i stijena na do jučer netaknutu plažu. Čak štoviše, negira učinjeno i na komentar da imamo snimke, odgovara da ima i on.

- Nisam napravio ništa. Kako je radio bager, tako je nasipan jedan dio. Dobio sam nalog od Lučke kapetanije da to maknem od parcele i danas popodne ćemo to maknuti.

Jeste li upoznati s činjenicom da je kazna za ovo što ste napravili od mininalno 6, a maksimalno 130 tisuća eura?

- Nemam pojma. Prvi put čujem. Nije bila namjera nikakva, nego je materijal sam pao dolje - no je li baš tako?

Pogledajte još jednom naslovnu fotografiju...

Jurica Gašpar

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.