1 min. čitanja

Knjižnica Sutivan na Popisu nositelja nematerijalnog kulturnog dobra „Mediteranska prehrana na hrvatskoj obali Jadrana“

Knjižnica Sutivan na Popisu nositelja nematerijalnog kulturnog dobra „Mediteranska prehrana na hrvatskoj obali Jadrana“
Foto: Franjo Mlinac

SUTIVAN – Rješenjem od 19. siječnja 2021. godine Ministarstvo kulture i medija RH utvrdilo je svojstvo nematerijalnog kulturnog dobra za „Mediteransku prehranu na hrvatskoj strani Jadrana“.

Time je predmetno kulturno dobro upisano u Registar kulturnih dobara RH – Listu zaštićenih kulturnih dobara pod brojem Z – 7440. Ovo kulturno dobro predstavlja ukupnost vještina, znanja, praksi, vjerovanja, ponašanja i običaja vezanih uz poljoprivredu i ribarstvo, sakupljanje, preradu, pripremanje i osobito konzumiranje hrane.

Istim rješenjem na popis nositelja nematerijalnoga kulturnog dobra uvrštena je i Narodna knjižnica Sutivan, koja je participirala kao nositelj i na upisu Mediteranske prehrane 2013. na UNESCO-vu listu nematerijalne svjetske baštine Cipra, Grčke, Hrvatske, Italije, Maroka, Portugala i Španjolske. Kao područja koja prezentiraju mediteransko nasljeđe u prehrani, Hrvatska je odabrala upravo otoke Brač i Hvar.

Na popisu nositelja se sa otoka Brača još nalaze: Centar za kulturu Brač, Centar za kulturu Općine Bol, Poljoprivredna zadruga Supetar, Srednja škola Bol, Udruga Svijet kao cvijet i Osnovna škola Pučišća – Učenička zadruga Medujak. Svi nositelji dužni su provoditi mjere zaštite sukladno Zakonu o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara pridržavajući se njihove povijesno-tradicijske matrice I pojavnosti.

Narodna knjižnica Sutivan u tom smjeru, osim dosadašnjeg vođenja manifestacije “Smotra sirnica otoka Brača” i izdavanja knjiga “103 samonikle biljke otoka Brača” i “Samonikle biljke dalmatinskih otoka i priobalja”, planira i niz novih aktivnosti sa kojima ćemo vas pobliže upoznati kada krenu u realizaciju.

Foto: Franjo Mlinac

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.