1 min. čitanja

Kina gradi najveći kruzer na električni pogon na svijetu

Kina gradi najveći kruzer na električni pogon na svijetu
Foto: Three Gorges Tourism/The Maritime Executive

Kina je krenula s izgradnjom broda koji će u potpunosti biti pogonjen na električnu energiju. Riječ je o najvećem brodu takve vrste na svijetu koji će ploviti rijekom Yangtze, zasad kao dio pilot projekta razvoja “zelene plovidbe” na najvećoj kineskoj rijeci.

U industrijskom parku Yichang Shipbuilding Industrial Park nedavno je dovršena izgradnja gotovo 100 metara dugog trupa budućeg kruzera Yangtze Three Gorges 1. Brod je zajednički projekt kineske kompanije Yangtze Power Company i turističke tvrtke Hubei Three Gorges, a brod koji će moći primiti 1300 putnika dizajniran je s ciljem kako bi promovirao ekološki način plovidbe rijekom Yangtze, piše The Maritime Executive.

Foto: Rijeka Yangtze/Pixabay/Ilustracija

Plovilo će napajati baterija kapaciteta 7500 kWh, a samo s jednim napajanjem brod će moći prijeći 100 kilometara. Osim napredne baterije, brod će imati još nekoliko zanimljivih “aseva u rukavu”. Kažu da će sustav za upravljanje ravnomjerno distribuirati snagu u sve dijelove broda, a sustavi upravljanja baterijom i energijom pomoći će u učinkovitoj distribuciji energije. Brod će uz to imati sustav za daljinsko praćenje te inteligentne rasvjetne i energetske sustave.

Drugi ključni dio projekta je razvoj visokonaponskih i niskonaponskih sustava napajanja, što će, kažu, uvelike pridonijeti u rješavanju problema visokonaponskih električnih posuda za napajanje. Investitori tvrde da će na temelju tog sustava brod Yangtze Three Gorges 1 biti prvi brod takve vrste na svijetu s razvijenim sustavom visokonaponskog punjenja.

Najveći električni kruzer na svijetu na prvo putovanje trebao bi krenuti krajem ove godine, a ploviti će duž rijeke Yangtze do gigantske hidroelektrane Tri klanca.

Ono što je javnosti zasad ostalo nepoznato jest cijena najvećeg električnog kruzera na svijetu.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.