2 min. čitanja

Za dvije do tri godine, Jadranskim morem zaplovit će prvi električni brodovi

Za dvije do tri godine, Jadranskim morem zaplovit će prvi električni brodovi
Foto: Morski HR

SPLIT - Već za dvije do tri godine Jadranom bi trebali zaploviti prvi brodovi na električki pogon. Stručnjaci smatraju da se mogu i projektirati i graditi u Hrvatskoj.

Vlada RH i vlasti trebale bi dati maksimalnu potporu razvoju izgradnje trajekata i putničkih brodova na električni pogon, a industrija izgradnje elektrobrodova trebala bi se razvijati brže nego udio električnih automobila u Hrvatskoj, smatra Ozren Bego, izvanredni profesor sa Zavoda za elektroenergetiku splitskog FESB-a.

Ističe da imamo brodogradilišta koja bi mogla graditi takve brodove te da je do sada u razvoju brodova na električni pogon najdalje otišao Jadroplov. Taj je splitski brodar projektirao jedan od najvećih trajekta na Jadranu koji će moći na električni pogon prevoziti tisuću putnika i 400 vozila, prenosi Index.

Ako se uskoro riješi financiranje izgradnje tog trajekta, on bi mogao zaploviti za dvije godine, smatra Bego.

Navodi i kako se Zavod za elektroenergetiku splitskog FESB-a može angažirati u razvoju industrije za proizvodnju brodova na električni pogon te svojim znanjem sudjelovati u projektiranju takvih brodova, a ne da se taj posao radi u inozemstvu. Nije isključeno, kaže, da se budući da je za elektrobrodove potrebna nova tehnologija, u Hrvatskoj pojave i specijalizirane tvrtke za takve brodove.

Jadrolinija je u siječnju objavila natječaj i počela postupak javne nabave za gradnju triju putničkih brodova na električni pogon, procijenjene vrijednosti 45 milijuna eura, koji bi se sufinancirali iz europskih fondova. Riječ je o tri putnička broda na električni pogon, a namijenjeni su prijevozu putnika i tereta, svaki kapaciteta 389 putnika, s osam članova posade.

Jadroliniji putnički brodovi na električni pogon naručuju se za potrebe plovidbe na državnim brodskim linijama Mali Lošinj - Susak, Šibenik - Vodice  i Suđurađ - Dubrovnik.

Hina

PROČITAJTE JOŠ:

Jadrolinija pokrenula postupak javne nabave tri broda na električni pogon koji će zamijeniti poznate “oldtimere” | | Morski HR
Prije nekoliko tjedana je najavljen, a Jadrolinija je sada i pokrenula postupak javne nabave električnih brodova koji će prevoziti putnike na dubrovačkom, šibenskom i lošinjskom području. Riječ je o

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.