1 min. čitanja

Umjetna inteligencija smanjuje rizik stradavanja ptica zbog vjetroelektrana

Umjetna inteligencija smanjuje rizik stradavanja ptica zbog vjetroelektrana
Foto: Unsplash

Čini se da vjetroelektrane i ptice uče koegzistirati. Naime, s umjetnom inteligencijom za praćenje ptica i turbinama koje se zaustavljaju prije no što dođe do sudara, vjetroelektrane će biti sigurnije nego ikad.

U vodama jezera Ijssel u Nizozemskoj smješteno je niz turbina koje energijom napajaju 500.000 domova, a posebnost je njihov dizajn koji štiti lokalni ekosustav. Radi se o prvoj svjetskoj vjetroelektrani s pozitivnim utjecajem na prirodu jer uključuje niz inovativnih mjera za smanjenje rizika od sudara sa živim svijetom.

To uključuje radarske sustave za praćenje kretanja ptica kroz niz turbina, pa čak i nekoliko umjetno stvorenih otoka koji pružaju stanište za razmnožavanje morskih ptica kao što je obična čigra.

Nekoliko tvrtki već pokušava automatizirati praćenje kretanja ptica u vjetroelektranama koristeći sustave kamera koje pokreće umjetna inteligencija kako bi se smanjila potreba za ljudskim utjecajem, prenosi Reasons to be Cheerful.

Novi sustav koji je u razvoju mogao bi automatski zaustaviti okretanje turbina kada u blizini otkrije ptice. Ovaj napredak u autonomnom praćenju i ograničavanju vjetroelektrana, predstavlja značajan iskorak u smanjenju rizika od sudara.

B.K.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.