3 min. čitanja

Kako uloviti manje, a zaraditi više? Ponovno otkrivanje mediteranskog ribolova

Kako uloviti manje, a zaraditi više? Ponovno otkrivanje mediteranskog ribolova
Foto: Euronews / Screenshot / Facebook

Mali ribari čine polovicu svih zaposlenih u europskom ribarskom sektoru. Ipak, kada je riječ o kreiranju politika, često se zanemaruju u korist industrijskih organizacija.

Međutim, suočavaju se s istim ekološkim i gospodarskim izazovima kao i svi drugi, a u Hrvatskoj i Grčkoj mali ribari pronalaze inovativne načine za odgovor.

Održivi ribolov kao vrhunski proizvod

- Cijeli svoj život, još od malih nogu, gledao sam ribarske brodove na moru točno ispred svoje kuće i zamišljao kako ću jednog dana postati poput njih. Ribolov me uvijek fascinirao i volim biti na moru. - ispričao je ribar Šime Barić za Euronews.

Foto: Facebook

Šime lovi škampe u Velebitskom kanalu, koji su najpoznatiji i najcjenjeniji hrvatski plodovi mora. No, unatoč visokoj vrijednosti njegovog ulova, on je odabrao loviti manje.

Veličina Šiminog broda i vrsta njegove opreme službeno ga čine "malim ribarom".

U političkim raspravama obrtnici poput njega često su zasjenjeni velikom ribarskom industrijom.

No, oni igraju važnu ulogu, kako kulturnu tako i gospodarsku, u malim priobalnim zajednicama poput Šiminog sela Barićeve Drage.

Foto: Facebook

- Ovdje, na ovom području, doista nema drugih izvora prihoda osim ribolova. - To je možda jedini način na koji možete raditi tijekom cijele godine i zaraditi novac - kaže on.

Otprilike jedno jutro od dva, kada je vrijeme povoljno, Šime provjerava svoje vrše na morskom dnu.

- Ono što je vrlo važno jest da u ovom kanalu nema koćarenja po dnu. Ne vučemo mreže duž morskog dna. Svi škampi s ovog područja uhvaćeni su selektivnom opremom - što znači da hvata samo veće koji ne mogu proći kroz mrežu. Morsko dno ostaje netaknuto, a škampi su neoštećeni, uz minimalan stres, tako da je to stvarno vrhunski proizvod - poručuje on.

Foto: Facebook

Pomaganje ribljim populacijama da se oporave

Šime surađuje s Marinom Mašanović - oceanologinjom sa Sveučilišta u Zagrebu.

I sama ribarska kći, koristi svoj doktorski istraživački projekt kako bi pomogla ribarima poput Šime da svoj ribolovni alat učini još selektivnijim: žele izbjeći hvatanje manjih škampa koji su legalni za ribolov, ali toliko jeftini da nisu vrijedni truda.

- Napravila sam analizu i došla do optimalne veličine mreže. Tako da ribari više ne moraju trošiti vrijeme na sortiranje ulova, ulovit će samo veće primjerke koji su najprikladniji za tržište. - objašnjava Marina.

Šime također vraća sve ženske škampe koje uhvati - čak i one veće koje bi lako mogao prodati za 35€ po kilogramu. Svaka ženka može proizvesti tisuću jaja – pa za Šime njihovo oslobađanje znači veće ulove u budućnosti.

Foto. Euronews / Screenshot

Oslobođeni će vjerojatno preživjeti svoj susret

- To nije nešto što sadašnja regulativa zahtijeva. Neki ribari to rade samoinicijativno. Ipak, to bi napravilo veliku razliku da je zakonski zabranjeno uzimati ženke s jajima - kaže Marina za Euronews.

Donošenje odluke o manjem ulovu ima svoje troškove - nova selektivna oprema, na primjer, može biti skupa.

Međutim, nevladine organizacije poput WWF-a koriste europsku potporu kako bi pomogle ribarima u toj tranziciji.

Žele pokazati da će dugoročno to pomoći i okolišu i samim malim ribarima. Održivo ulovljena riba i plodovi mora imaju veću vrijednost: prikladniji su za skuplje restorane. I tako odabirom selektivnijeg pristupa, ribari mogu raditi manje, a zaraditi više.

d.g.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.