>
  3 min. čitanja

Kako povećati površinu zaštićenih morskih područja na 30 posto u manje od deset godina?

Kako povećati površinu zaštićenih morskih područja na 30 posto u manje od deset godina?
Foto: Unsplash

SVIJET - Pitanjem povećanja površine zaštićenih morskih područja ovoga se vikenda bavi globalni forum u Kanadi koji ima za cilj očuvanje morskih ekosustava.

Zaštita 30 posto oceana doista je velik izazov za planet i čovječanstvo. Morskim ekosustavima prijete prekomjerni izlov ribe, zagađenje i klimatske promjene.

Zaštita međunarodnih voda, koje pokrivaju gotovo polovicu planeta, ključna je za zdravlje cijelog oceana i njegovu bioraznolikost i za ograničenje globalnog zagrijavanja.

Na tragu povijesnog dogovora o bioraznolikosti potpisanog na konferenciji COP15 u Montrealu potkraj prošle godine, gotovo 3.000 dužnosnika, znanstvenika, nevladinih organizacija i organizacija domorodačkog stanovništva okupilo se u Vancouveru na petom Međunarodnom kongresu za zaštićena morska područja (IMPAC5) koji je otvoren u petak i traje do 9. veljače.

Znanstvenici ističu da je skup ključan za uspostavu okvira za postizanje cilja zaštite 30 posto kopna i oceana do 2030. godine dogovorenog na COP15. To je ogroman korak za zaštitu oceana jer predviđa zaštitu tri puta veće površine u cilju očuvanja osjetljivih ekosustava i ugroženih vrsta.

Oceani prekrivaju tri četvrtine Zemljine površine i dom su četvrtine poznatih vrsta te apsorbiraju 30 posto emisija CO2 izazvanih ljudskom aktivnošću.

Samit, koji se obično održava svake četiri godine, zbog pandemije covida-19 ove se godine održava sa zakašnjenjem od dvije godine.

- Moramo preispitati naše politike, gospodarstva, prioritete i procese na načine koji odražavaju važnu ulogu koju priroda ima u našem zdravlju, jednakosti, dobrobiti i gospodarskoj održivosti - istaknuto je od strane Kanade, organizatora skupa.

- COP15 obilježio je povijesnu prekretnicu u zaštiti prirode.. ali pritisak je sada ne samo na tome da se ostvari numerički cilj, već da se to učini pravilno, da su naša zaštićena morska područja na pravim lokacijama i da se njima dobro upravlja - rekao je Pepe Clarke iz organizacije World Wide Fund For Nature (WWF) za AFP.

Otporniji na klimatske promjene

Znanstvenici su identificirali područja bogata bioraznolikšću koja su jako ranjiva i zahtijevaju hitnu zaštitu, prenosi N1.

Sada treba razgovarati o uspostavi globalne mreže, ekološki reprezentativne i koja primjereno štiti cijeli niz tipova ekosustava, rekao je Clarke. Posebice zato što će oceani koji budu zaštićeni i kojima se bude upravljalo na održiviji način biti otporniji na klimatske promjene.

No ako svijet i ostvari ambiciozan cilj zaštite 30 posto oceana do 2023. visoko-kvalitetnim (zaštićenim morskim područjima), ciljevi okvira ne mogu se u cijelosti ispuniti bez odgovarajućeg upravljanja preostalih 70 posto oceana, istaknula je neprofitna organizacija Pew Charitable Trusts.

Po mišljenju Siana Owena, direktora Koalicije za očuvanje dubokog mora (DSCC), ključno je brzo i nedvosmisleno odbaciti i postojeće i industrije u nastajanju koje ugrožavaju naš duboki ocean i da održivo upravljamo preostalih 70 posto.

Države članice UN-a sastat će se ponovno potkraj veljače kako bi pokušale dogovoriti sporazum za zaštitu otvorenog mora i to bi u načelu trebala biti posljednja sjednica.

- Vlade moraju ograničiti aktivnosti koje uništavaju i remete vitalne ekosustave koji podržavaju život na Zemlji - zaključio je DSCC.

Hina

PROČITAJTE JOŠ:

Analize upozoravaju na nikad toplija mora i oceane u 2022. godini
Prošle su godine svjetska mora i oceani bili najtopliji ikad zabilježeni, pokazujući duboke i sveprisutne promjene koje su emisije štetnih plinova u atmosferi uzrokovane ljudskim djelovanjem učinile klimi planeta. Više od 90% viška topline zarobljene emisijama stakleničkih plinova apsorbira se u oc…
Svjetska organizacija za održivost nudi rješenje za borbu protiv onečišćenja oceana plastikom
Prema posljednjem izvješću Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD), globalni plastični otpad trebao bi se gotovo utrostručiti do 2060. Od 2000. godine plastični otpad se više nego udvostručio na 353 milijuna metričkih tona i manje od 10% plastike koji se koristi u cijelom svijetu se recik…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.