2 min. čitanja

Kako ostvariti cjelogodišnji turizam? Korčula i Mljet u mediteranskom pilot projektu

Kako ostvariti cjelogodišnji turizam? Korčula i Mljet u mediteranskom pilot projektu
Foto: Youtube / Screenshot

KORČULA/MLJET – Predstavnici Regionalne agencije DUNEA sudjelovali su na online partnerskom sastanku projekta WINTER MED, a tema sastanka je bila utvrđivanje pokazatelja uspješnosti provedbe Regionalnih akcijskih planova za produljenje turističke sezone na mediteranskim otočnim područjima, a koji se izrađuju u okviru projekta.

Naime, kako bi odgovorili na glavne izazove koji se odnose na održivost pomorskog i obalnog turizma, a to je smanjenje izuzetno visoke  turističke sezonalnosti, projektom se izrađuju planovi za šest pilot područja: Balearsko otočje, Cipar, Toskansko otočje, Egejsko otočje, Korzika te, u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, Mljet i Korčulu. Uključivanje pokazatelja u regionalne akcijske planove WINTER MED-a ključno je za mjerenje napretka i statusa različitih mjera koje regije predviđaju u svojim planovima.

Za područje Dubrovačko-neretvanske županije izrađuje se stručna podloge „Integralna zaštita kulturno-povijesnih cjelina postojećih naselja u otočnim krajolicima kao preduvjet za održiv i odgovoran cjelogodišnji turizam“. Tako će na područjima otoka Korčule i Mljeta biti identificirane i valorizirane vrijedne kulturno-povijesne cjeline te će biti određene smjernice njihove obnove i očuvanja kroz prostorne planove. Na taj način će se zapravo usmjeriti pažnja na povijesne cjeline i dijelove cjelina otočnih naselja koje danas ne uživaju zaštitu temeljem Zakona pa su takva područja zanemarena, tretiraju se isto kao i novi dijelovi naselja, uništavaju tradicionalni tip organizacije i naselja, ulica i kuća, stvarajući uniformno naselje koje nema karakter.

Foto: NP Mljet

Izrada stručne podloge je preduvjet za uključivanje navedenih kulturno-povijesnih cjelina u turističke strategije i programe kojim bi se stvorila nova ponuda, odnosno povezivanje s rekreacijskim, izletničkim, biciklističkim te agrarnim, eno i gastro turizmom, agro turizmom, zdravstvenim, znanstvenim i inim turizmima.

Nakon izrade pojedičnih Regionalnih akcijskih planova, izradit će se zajednička transnacionalna strategija, koja će se graditi na zajedničkim osnovama mediteranskih otoka s ciljem razvoja visokokvalitenih turističkih proizvoda i raznolike ponude, a uvažavajući okolišne, sociokulturne i ekonomske aspekte razvoja turizma. Partneri u projektu kreirat će mrežu MED otoka kojom će se osigurati suradnja i zajedničko planiranje među svim relevantnim dionicima te olakšati integracija strategije u regionalne i nacionalne politike.

Cilj projekta WINTER MED je promicanje održivog i odgovornog cjelogodišnjeg turizma na otocima na području Mediterana uz istodobno očuvanje i valorizaciju kulturne i prirodne baštine. Nositelj projekta je Udruženje toskanskih regiija, a Regionalna agencija DUNEA jedan je od devet projektnih partnera.  Ukupna vrijednost projekta WINTER MED je 2 milijuna i 650 tisuća eura, a 85 posto bespovratnih sredstava osigurano je kroz Europski fond za regionalni razvoj.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.