2 min. čitanja

Kako je žandar zaglavio u vodnjanskoj uličici

Kako je žandar zaglavio u vodnjanskoj uličici
Foto: Turistička zajednica Grada Vodnjana

VODNJAN - Loveći lopova u vrijeme Austro-Ugarske monarhije, jedan je žandar zapeo u najužoj uličici u Vodnjanu. Danas o tome postoji strip i mobilna aplikacija, a brojni turisti hrle pogledati uličicu i na licu mjesta.

U starom dijelu Vodnjana prepunom uskih uličica nalazi se i vjerojatno najuža i najkraća ulica u cijeloj Istri. O njoj stanovnici gradića pričaju zgodnu pričicu vezanu uz vrijeme Austro-Ugarske monarhije.

Negdje unutar tog razdoblja žandar je uhvatio lopova na djelu nakon čega je započela jurnjava ulicama staroga grada. Lopov je bio brz i odmicao je žandaru, a na koncu je utrčao i u malu, usku uličicu širine 50 centimetara.

​​​​​​​Mršav i brz, lopov je iz uličice bez problema izašao u par koraka. 'Malo manje mršav' žandar također je ušao u uličicu, ali se zaglavio. Najuža ulica Vodnjana, a vjerojatno i cijele Istre, danas nosi ime Stari grad.

Posjetitelji vole priču o najužoj ulici i stoga ju je Turistička zajednica grada Vodnjana svrstala u atrakcije koje bi svatko trebao vidjeti.

Priča o najužoj ulici dobila je svoje mjesto u stripu, a likovi i situacija iz samoga stripa mogu se pogledati putem aplikacije TaleUp. Ovih je dana Turistička zajednica postavila i dodatnu turističku signalizaciju na četiri jezika kako bi posjetiteljima olakšala put do najuže ulice.

S glavnog, Narodnog trga, do najuže i najkraće ulice može se doći na dva načina. Jedan je kroz prolaz uz Ekomuzej Istrian de Dignan a drugi, odmah nakon završetka Trgovačke ulice prema crkvi Svetog Jakova, pišu Turističke priče.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

‘Noć muzeja’ po prvi puta u Humu, najmanjem gradu na svijetu
Ako ste poželjeli doživjeti duh prošlosti najmanjeg grada na svijetu, svakako se uputite u nedavno otvoreni ‘Museum of Hum Aura’ - radi se o doista čarobnom putovanju u povijest središnje Istre! Želite li doživjeti duh prošlosti najmanjeg grada na svijetu, svakako se uputite u lani otvoreni M…
Imamo li najmanje more na svijetu?
Imamo li najmanje more na svijetu, a da toga nismo ni svjesni? Ako pitate stanovnike Karina, dileme nema. Karinsko more dvostruko je manje od Mramornog koje se kiti tom titulom. Kako bi se ispravila ta ‘geografska nepravda’, udruga Karinska rivijera pokrenula je reviziju te odluke. Naime, p…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.