1 min. čitanja

Obalni nacionalni park umalo doživio ekološku katastrofu

Obalni nacionalni park umalo doživio ekološku katastrofu
Foto: Screenshot/Youtube

SYDNEY – Najvećem australskom gradu prijetila je ekološka katastrofa zbog kineskog teretnog broda natovarenog lož uljem, koji je zbog oluje izgubio pogon nakon čega se opasno približio obali Sydneya.

Kada je posada 169 metara dugog broda za rasute terete Portland Bay isplovila 3. srpnja iz luke Kembla, nisu očekivali da će ih ubrzo po izlasku na otvoreno more zahvatiti oluja sa snažnim vjetrovima i valovima visokim oko 8 metara. Odupirao se brod silini oluje do jutros u 7 sati kada je došlo do eksplozije brodskog motora nakon čega je brod potpuno izgubio pogon. Napunjen loživim uljem počeo se opasno približavati liticama Kraljevskog nacionalnog parka u blizini Sydneya.

Iako je posada bacila sidro kilometar i pol od obale, veliki valovi gurali su ga prema obali. Zbog lošeg vremena propao je čak i pokušaj spašavanja 21-člane posade. Brod je netom prije nesreće iskrcao teret cementa u luci Kembla, ali nosio je oko 1000 tona lož ulja, što je predstavljalo veliki ekološki rizik za netaknutu obalu obližnjeg nacionalnog parka, piše The Sydney Morning Herald.

A onda se pojavila Diamantina, mali tegljač koji se puna 4 sata borio kako bi spriječio unesrećeni teretni brod da se približi obali. Potom su u pomoć stigla dva druga tegljača, Bullara i Martinique, koji su dodatno osigurali brod.

Lučka uprava New South Walesa rekla je da će brod biti odvučen na udaljenost od 12 nautičkih milja od obale, gdje će ga posada uz pomoć rezervnih dijelova pokušati popraviti tijekom noći.

J.K.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.