3 min. čitanja

PRIMJER KORNATA Kako izbjeći negativne posljedice masovnog turizma?

PRIMJER KORNATA Kako izbjeći negativne posljedice masovnog turizma?
Foto: Morski HR

Kako zaštićena područja Lijepe naše spasiti od negativnih utjecaja masovnog turizma, tim i drugim srodnim aktualnim pitanjima bavili su se stručnjaci na prvom znanstvenom kolokviju održanom u Nacionalnom parku Kornati, u organizaciji Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Svučilišta u Zadru i Nacionalnog parka Kornati.

Čarolija Kornata, nastala stoljetnom simbiozom iznimne prirode i čovjekova napornog rada, Nacionalnim parkom proglašena je 1980.

- Kada vi nešto zaštitite neki prostor, vi ga na neki način brendirate tom zaštitom. On postaje meka za posjetitelje i turiste. Dakle biva izložen turističkoj potražnji - rekao je za HRT predsjednik Znanstvenog vijeća za turizam i prostor HAZU, akademik Nikola Bašić.

Svjedočili su tomu već u ovim predsezonskim danima i sudionici znanstvenog skupa, na otoku Levrnaka. Rivu su opsjedali dupkom puni turistički brodovi.

Foto: Morski HR

- Nacionalni park Kornati prekrasan je. Veoma mi se sviđa, posebice pješčana plaža na ovome otoku - dodao je Lukas, turist iz Njemačke.

Plaža Lojena neizostavna je postaja za mnoge posjetitelje Kornata.

- I s obzirom da u tim posjetima sudjeluju turisti različite ekološke osviještenosti. Tako da je očito potrebno dosta raditi s različitim dionicima i s lokalnom zajednicom, ali i turistima, kako bi ih se uputilo na moguće oblike onečišćenja, čega oni možda i nisu svjesni, kazao je prorektor Sveučilišta u Zadru, dr. sc. Josip Faričić.

Foto: Boris Kačan / Morski HR

Slobodno sidrenje je opasnost za okoliš

Na vrhuncu sezone Kornatima brodi i do 600 plovila na dan. A najveći rizik za prirodu slobodno je sidrenje. Koje uništava livade morske trave posidonije, izvora kisika. Zbog toga se postavlja ekološki prihvatljiv sustav sidrenja.

- Kad se sidrišta uspostave, 223 sidrišta ukupno, u tim uvalama više neće biti moguće ni fizički, a ni nikako drugačije moguće sidrenje - otkrio je ravnatelj NP Kornati, Šime Ježina.

Foto: Boris Kačan / Morski HR

Stručnjaci ističu da je u zaštićenim područjima, na udaru masovnog turizma, važno očuvati i kulturni identitet.

- Nužno bi bilo da institucija funkcionira tako da potiče, evo recimo stočarstvo. Srednjovjekovno stočarstvo cijeloga Kornata, kad je bilo 5 tisuća ovaca, funkcioniralo je s 12 pastira i jednim bravarom. Postoji moderna inačica onoga što su nekad bili pastiri to je danas digitalizacija, postoji sustav nadzora - naglasio je umirovljeni profesor Svučilišta u Zadru, dr. sc. Vladimir Skračić.

Gastronomska ponuda Kornata također baštini jelovnik predaka - plodove modrih dubina i škrte zemlje. Primjerice, minestrone od sipe.

Foto: Morski HR

Vlasnik restorana u NP Kornati, chef Ante Božikov, otkrio je kako su se nekada hranili na otoku.

- Uhvatili bi jednu do dvije sipe, ne bi uvatili više. Onda su imali boba u vrtu. Nakon toga bi stavili bob da popuni to. I tjestenine što su imali. I to jelo, recimo od dvije sipe bi nahranilo obitelj od 20 ljudi - ustvrdio je.

Svjedočili smo i u lipnju dosad neviđenom prizoru, čak i za starosjedioce nikad zelenijim Kornatima! Osim obilnih kiša, kažu Kornatari, kumovao je tomu upravo nedostatak ovaca.

Hrvoje Gunjača

PROČITAJTE JOŠ:

VELIKI PLANOVI U NP KORNATI Svrdlana ekološka sidra, nova plovila i wi-fi internet veza posvuda | | Morski HR
MURTER/KORNATI - Iako se temeljno bave zaštitom prirode, prošla je godina svima, pa i Nacionalnom parku Kornati bila veliki izazov. Tu je, kako nam kaže ravnatelj Parka, Šime Ježina, doduše bilo
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.