3 min. čitanja

Kako iskoristiti ostatke od rezidbe stabla masline?

Kako iskoristiti ostatke od rezidbe stabla masline?
Foto: Unsplash

Ostaci se često spaljuju iako se mogu iskoristiti kao organsko gnojivo, obnovljivi izvor energije ili za ishranu stoke. Spaliti je potrebno jedino ostatke na kojima su uočeni simptomi bolesti.

Ostatke od rezidbe nemojte spaljivati, kaže dr.sc. Marin Krapac ističući kako postoje puno bolji i isplativiji načini na koje se danas mogu iskoristiti ostaci od rezidbe.

Nakon rezidbe stabala maslina ostaju, ovisno o intenzitetu rezidbe, veće ili manje količine organskog materijala, grana, grančica i listova.

Procjenjuje se da je količina ostataka od rezidbe oko 25 kilograma po stablu, odnosno po 1 hektaru ostaje oko 7 tona rezidbenih ostataka od čega oko 23 posto otpada na drvo, 50 posto na grane i 27 posto na listove, piše časopis Maslinar.

Ovi ostaci, na žalost, vrlo se često spaljuju iako se mogu iskoristiti kao organsko gnojivo, obnovljivi izvor energije ili za ishranu stoke. Spaliti je potrebno jedino ostatke od stabala na kojima su uočeni simptomi bolesti, odnosno prisutnost patogena.

Drvo masline je visokovrijedan materijal za izradu predmeta i namještaja te se i na ovakav način može oplemeniti te pronaći svoju primjenu.

Ostaci od rezidbe zdravih stabala, na kojima nisu uočljivi nikakvi simptomi bolesti, mogu se usitniti te koristiti kao malč ili kompostirati te vratiti u maslinik kao vrijedno organsko gnojivo.

Drvenasti ostaci od rezidbe, grane i grančice također su vrijedno biogorivo kojem se gornja ogrjevna vrijednost kreće od 16,7 do 19,8 MJ/kg, dok donja ogrjevna vrijednost iznosi 16,55 MJ/kg. Veće grane masline mogu se koristiti kao ogrjevno drvo, a usitnjene grane i grančice se mogu koristiti za proizvodnju peleta.

Grane tanje od oko 3 mm i listovi mogu se koristiti u ishrani preživača, posebice grančice i listovi iz ekološke maslinarske proizvodnje. U znanstvenim istraživanjima utvrđena je viša hranidbena vrijednost svježih u odnosu na suhe listove maslina.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Evo na što treba paziti kod izbora sadnice masline
Evo nam veljače, jedinog ženskog mjeseca u godini, pa nije ni čudo što je prevrtljiva i nepredvidljiva. Ipak, vrijeme je za sadnju novonabavljenih sadnica masline, naravno ne bilo kakvih, već onih iz registriranog rasadnika, piše Maslinar. Svaka sadnica mora imati certifikat, tiskan na žutoj etike…
Najbolje maslinovo ulje na svijetu radi najstarija istarska uljara
Tekuće zlato u Uljari Vodnjan teče još od davne 1911. godine, a 111 godina kasnije ondje je proizvedeno ekstra djevičansko maslinovo ulje uvršteno među najbolja ulja na svijetu. Prestižni vodič Flos Olei dodijelio je 96 bodova ekstra djevičanskom maslinovom ulju Salvela Buža, a nagrađeno…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.