3 min. čitanja

„Kajkavci“ se maestralnim koncertom vratili na kultni omiški Trg

„Kajkavci“ se maestralnim koncertom vratili na kultni omiški Trg
Foto: FDK

OMIŠ – Još jedna sjajna glazbena večer u programu 56. omiškog Festivala dogodila se u četvrtak, 14. srpnja. Nakon dvije godine pauze uvjetovane epidemijom virusa Covid – 19 u Omiš, na Trg sv. Mihovila vratio se tradicionalni, 25. po redu, koncert „Grad Zagreb Gradu Omišu – Kajkavske popevke Dalmaciji“.

Tamburaški orkestar HRT-a pod ravnanjem maestra Siniše Leopolda i solisti Renata Sabljak, četiri tenora i klapa Kaše iz Dubrovnika oduševili su posjetitelje izvedbama najljepših kajkavskih pjesama. Vrsni glazbeni znalac, maestro Leopold pripremio je program po guštu omiške publike, a njegova šarmantna interakcija s gledateljima, koje je poticao na pjesmu i pljeskanje, rezultat je dugogodišnjeg iskustva na brojnim pozornicama.

Foto: FDK
Foto: FDK

Pomno složen redoslijed glazbenih brojeva postepenom je gradacijom vodio kulminaciji, ovacijama krcatog omiškog trga na kraju koncerta. Sve je počelo instrumentalnom uvertirom dviju najpoznatijih zagrebačkih i omiških pjesama Zagreb, Zagreb i Na omiškoj stini, u izvedbi uštimanog i uigranog tamburaškog orkestra. Iako su troje od njih Dalmatinci, tenori: Đani Stipaničev, Filip Hozjak, Vladimir Garić i Marko Pecotić, znalački i s dozom vrckavosti nizali su kajkavske evergrine: Dobro mi došel prijatel, Suza za zagorske brege, Golubovi i brojne druge. Ništa slabije u interpretacijama za njima nisu zaostajali ni Dubrovčani iz klape Kaše. Jedina dama među izvođačima Renata Sabljak iako brojčano u manjini, vokalno je bila i više nego ravnopravna svojim muškim kolegama. Posebno emotivna bila je njena interpretacija pjesme Da sem ti z lasima zvezala roke. Pred kraj koncerta svi izvođači zajedno izvedbama skladbi Vužgi, Mi smo dečki i Serbus Zagreb toliko su „vužgali“ atmosferu, da ih je publika pozvala na dva bisa. Kako je uobičajeno na ovakvim koncertima, bisevi su bile velike uspješnice skladatelja Alfija Kabilja, pjesme To je tvoja zemlja i Neka cijeli ovaj svijet iz mjuzikla Jalta, Jalta.

Foto: FDK

Koncert Grad Zagreb Gradu Omišu u organizaciji Gradske skupštine Grada Zagreba plod je dugogodišnje uspješne suradnje Zagreba i Omiša, Zagorja i Dalmacije, sjevera i juga Hrvatske. Stoga su Omišu u goste doputovali gospoda: Joško Klisović, predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba; Tihomir Milovac i Igor Peternel, zastupnici u Gradskoj skupštini Grada Zagreba i gđa. Mirjana Lichtner Kristić, pročelnica Stručne službe Gradske skupštine Grada Zagreba.

Foto: FDK

U pozdravnom obraćanju gosp. Ivo Tomasović, Gradonačelnik Omiša istaknuo je značaj koncerta i suradnje dvaju gradova. Prvi put u Omišu u na tradicionalnom koncertu, iskren i poetičan u svom izlaganju bio je gospodin Joško Klisović, predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba. On nije krio oduševljenje posjetom Omišu i istaknuo je da će se zalagati za nastavak uspješne suradnje Gradske Skupštine Grada Zagreba, Grada Omiša i Festivala dalmatinskih klapa. Posjet Omišu iskorišten je za dogovor uzvratnog koncerta omiškog Festivala „Pismo moja hrli tamo“, u koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog već ove jeseni. Ovaj koncert se također nije održavao posljednje dvije godine zbog pandemije i potresa u Zagrebu.

Foto: FDK

Mijo Stanić

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.