3 min. čitanja

Jugo oštetilo glavni mul na Krku – Sanacija postala glavni prioritet

Jugo oštetilo glavni mul na Krku – Sanacija postala glavni prioritet
Foto: TV Novinet / Youtube / Screenshot

KRK – Olujno, na trenutke i orkansko jugo koje je na cijelom Jadranu proteklog vikenda gospodarilo životima svih koji uz more žive, ostavilo je Krčanima “uspomenu”. Pod udarima golemih valova koji su zapljuskivali jugu izložene dijelove obalnog područja grada Krka, popustio je obalni zid Glavnog mula gradske luke koji se, s valovima najizloženije istočne, odnosno vanjske strane tog objekta (smještenog na samom ulazu u luku Krk), odvojio od ostatka tijela samog mula, piše Novi List.

Djelovanjem mora uzrokovano podlokavanje, odnosno dvadesetak metara dugo oštećenje i propadanje rubnog djela tog lučkog objekta pod sjedištem Krčke biskupije, u večernjim je satima nedjelje uzrokovalo propadanje njegova partera koji je doslovce nestao u velikoj praznini morem isprane šupljine u utrobi mula, otvorivši rupu veličine manjeg osobnog vozila.

Podmorski pregled

– Bile su ovo uistinu ekstremne vremenske (ne)prilike, s orkanskim udarima vjetra i djelovanjem valova snagu kojih, nažalost, taj lučki objekt nije izdržao – rekao je, komentirajući stanje stvari na tom lučkom objektu ravnatelj Županijske lučke uprave Krk Goran Lajnert. Naglašavajući da je tijekom ponedjeljka zbog sigurnosnih razloga taj dio lučkog područja grada Krka zatvoren za kretanje pješaka te posebno vozila čija težina bi na oštećenom lučkom objektu mogla izazvati dodatna oštećenja i predstavljati opasnost za one koji bi se onuda kretali, Lajnert je napomenuo i da se, kao i uvijek u sličnim situacijama, sa zahvatima sanacije kreće žurno, u najkraćem mogućem roku.

– Prvo i osnovno je da podmorskim pregledom mula utvrdimo potpune i precizne razmjere samih oštećenja, a što ćemo uz pomoć od ŽLU-a Krk već angažiranih ronilaca učiniti već danas – ustvrdio je čelnik krčkih lučkih vlasti.

– Ovisno o nalazima, odnosno snimkama koje će ronioci ondje učiniti, bit će izvedeno osiguranje tog djela obale, ali ćemo odmah pokrenuti i hitne postupke izrade projektnih rješenja sanacije oštećenja na Glavnom mulu, objekta koji ćemo u najkraćem mogućem roku nastojati sanirati i učiniti sigurnim, odnosno stabilnim, nastavio je.

Dva projekta

– Protiv prirode, posebice u ovakvim ekstremnim uvjetima kakvi su u Krku vladali proteklih dana, ne možemo, a sad nam je cilj čim promptnije i učinkovitije ustabiliti taj dio lučke infrastrukture kojeg, nasreću, u ovom dijelu godine korisnici luke niti ne upotrebljavaju kao mjesto priveza svojih plovila. U svakom slučaju, sanacija Glavnog mula sad je postala naš apsolutni prioritet kojem ćemo pokloniti maksimalnu pažnju i angažman i to, kako onaj operativni, tako i financijski – istaknuo je Lajnert, napomenuvši da će, budu li to iziskivali potrebni radovi, ŽLU Krk pribjeći i kreditnom zaduživanju da bi se za taj zahvat osigurala dostatna sredstva.

Zasigurno ćemo o ovom pitanju u idućim danima morati razgovarati i s Gradom, zaključio je Lajnert, otklonivši pritom strahovanja dijela Krčana da će zbog iznenadne potrebe za preusmjeravanjem »lučkog novca« sanaciji tog objekta u drugi plan pasti neka već najavljena i operativno pripremljena ulaganja u krčku luku, ponajprije za već ovu zimu najavljeni zahvati popločenja Ribarskog mula. Taj je pak mul prošle zime, nakon što je i sam pretrpio slična oštećenja, najprije statički, odnosno maritimno ustabiljen, a potom i pripremljen za planirano »ušminkavanje«. Ta dva projekta potpuno su odvojene i financijski nepovezane stavke te Krčani stoga ne moraju strahovati da će zbog radova koji će na Glavnom mulu uskoro očito morati uslijediti, otpasti oni drugi, sufinanciranje kojih je već dogovoreno s gradskom upravom, završio je Lajnert.

Jugo jače od valobranskog zida

Oštećenje Glavnog mula krčke luke nije jedina šteta koju je olujno jugo napravilo proteklog vikenda na obalnim objektima tog otočnog lokalnog središta.

Iako znatno manje, posljedice udaranja valova o obalu vidljive su i na samo nekoliko stotina metara od ulaza u luku udaljene plaže Portapisana na kojoj je stradao valobranski zid koji je snaga mora slomila i prevalila na sunčalište te ljeti iznimno posjećene krčke plaže.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.