2 min. čitanja

Jesu li novozelandski morski toplinski valovi upozorenje svijetu?

Jesu li novozelandski morski toplinski valovi upozorenje svijetu?
Foto: Unsplash

Dok se mora oko Aotearoe zagrijavaju nevjerojatnom brzinom, znanstvenici počinju shvaćati što bi to moglo značiti za morske ekosustave diljem svijeta.

More oko Novog Zelanda se mijenja, a oni koji ga pomno promatraju - ribari, ronioci, uzgajivači ribe i znanstvenici - izvijestili su o neobičnim pojavama: masovne smrti, nestajanje vrsta, promjene u ponašanju životinja, piše The Guardian.

Nasukavanje raže - zajedno s masovnim uginućima lososa, pingvina, algi i morskih spužvi - poklopilo se s nizom neviđenih toplinskih valova koji su pogodili more Novog Zelanda, podižući temperaturu nekih dijelova za više od četiri stupnja!

Znanstvenici upozoravaju da neki ekosustavi dosežu kritične točke temperature ispod površine, s učincima koji će se osjetiti godinama u budućnosti. Nitko još ne zna što će to značiti za ribe, morske ptice, kitove, dupine i ribarsku industriju Novog Zelanda vrijednu više milijardi dolara.

Predviđa se da će temperature mora diljem svijeta u prosjeku porasti za oko 4 stupnja do 2100. godine. Toplinski valovi oko Novog Zelanda već bilježe tako visoke skokove dajući uvid u to što se može dogoditi s morskim živim svijetom.

Morske toplinske valove mogu uzrokovati brojni čimbenici, uključujući oceanske struje, periodi niskog tlaka i fenomen La Niña. Međutim, kako staklenički plinovi zagrijavaju cjelokupnu klimu, oceani također postaju topliji.

- Utjecaj toplinskog vala 2021-2022. na morsku faunu bio je puno veći od bilo kojeg koji je zabilježen tijekom prethodnih toplinskih valova - navodi profesor James Bell, morski biolog sa Sveučilišta Victoria.

- Za većinu morskih vrsta ne znamo njihove toplinske pragove, temperature koje mogu tolerirati, pa je moguće da će budući, intenzivniji morski toplinski valovi imati još veće posljedice nego što smo vidjeli do sada - dodao je.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

El Niño dolazi, a temperature oceana već su rekordno visoke - To može biti katastrofa za ribe i koralje
Tijekom El Niña, pojas oceana koji se proteže 6000 milja zapadno od obale Ekvadora zagrijava se mjesecima zaredom, obično za jedan do dva stupnja Celzijusa. Nekoliko stupnjeva možda se ne čini puno, ali u tom dijelu svijeta više je nego dovoljno da prouzroči poremećaje na cijelom planetu, prenosi T…
Prvo međunarodno sveučilište za okoliš
Dosadašnji napori bili su nedovoljni u sprječavanju klimatskih promjena i svode se samo na odugovlačenje, smatra predsjednik Šri Lanke koji je objavio da ova država osniva prvo međunarodno ekološko sveučilište u svijetu. Predsjednik Ranil Wickremesinghe tvrdi da, iako su klimatske promjene značajan…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.