2 min. čitanja

Jedriličari i skiperi najtraženiji smjerovi ovog ljeta na Kineziološkom fakultetu

Jedriličari i skiperi najtraženiji smjerovi ovog ljeta na Kineziološkom fakultetu
Foto: Pixabay

Najtraženiji smjerovi ovoga ljeta na Kineziološkom fakultetu (KIF) u Zagrebu su jedriličari i skiperi, što je i svjetski trend s kojim u korak idu i hrvatski studenti, a KIF želi postati vodeća institucija u ovome dijelu Europe u edukaciji sportova na vodi, javlja HRT.

Kineziološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu želi poticati i razvoj tih sportova u Hrvatskoj i posljednjih godina izdvojio je znatna novčana sredstva za kupnju potrebne opreme studentima. Tako su kupljene najsuvremenije daske za osposobljavanje početnika, iz Londona je stiglo i šest lasera potrebnih za osposobljavanje kadrova u jedrenju, a tu je i mobilna prikolica koja omogućuje prijevoz sve potrebne opreme po Hrvatskoj, priopćila je u četvrtak PR agencija B.E.T.

Nautički turizam u Hrvatskoj ovoga je ljeta ostvario izvrsne rezultate i ostvaren je promet na razini 70 posto od prošlogodišnjega pa, kako je istaknuto, i ne čudi zanimanje studenata za ljetne sportove.

– Posljednjih godina, a posebno u posljednje dvije godine, općenito je sve veće zanimanje za te sportove iz kojih se na KIF-u provodi nastava na svim razinama obrazovanja, rekao je izvanredni profesor Nikola Prlenda. Dodao je da u redovitoj nastavi, izobrazbi trenera i Hrvatskom institutu za kineziologiju, studenti slušaju sportove na vodi na trećoj godini studija gdje se prvi put susreću sa sportovima poput jedrenja, jedrenja na dasci, kajakaštva i veslanja na dasci koji se provode u sklopu terenske nastave na otoku Korčuli te veslanja na Jarunu.

Jedrenje je jedan od prvih izbora studenata pa je samo u ovoj akademskoj godini u sportove jedrenja upisano oko 110 studenata, a taj broj bio bi i daleko veći te su morali biti postavljeni limiti, objasnio je Prlenda.

U sklopu Hrvatskog instituta za kineziologiju otvorena je i prva generacija za učitelje jedrenja gdje su KIF-u povjerenje ukazali najbolji svjetski jedriličari poput Igora Marinića, Tončija Stipanovića, Tine Mihelić, Mihovila Fantele i Marina Mišure.

Student Filip Husnjak bio je na Korčuli demonstrator u provedbi KIF-ove nastave jedrenja koju je pohvalio istaknuvši da su studenti ovoga ljeta dobili kompletnu novu opremu koju je kupio  fakultet, a bili su smješteni u odličnom hotelu.

Husnjak je posvjedočio da je odmah nakon što je upisao smjer jedrenja osobno dobio ponude za posao, kao i njegovi kolege.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.