1 min. čitanja

Jedrenjaci i mali kruzeri spasili sezonu – Promet u riječkoj luci za 50% veći nego lani

Jedrenjaci i mali kruzeri spasili sezonu – Promet u riječkoj luci za 50% veći nego lani
Foto: Boris Kačan

RIJEKA – Rastegnula se posezona u riječkoj luci, koja je u prvih 9 mjeseci ove godine zabilježila gotovo 50% više putnika s jedrenjaka nego u istom razdoblju lani. Zadnji gosti iz Rijeke su otišli pretposljednjeg vikenda u listopadu.

– Nakon višemjesečnih organizacijskih priprema za siguran prihvat turističkih brodova u putničkoj luci tijekom 2020. i izrađenom Planu upravljanja lukom u krizi uzrokovanoj pandemijom COVID-19, Lučka uprava Rijeka stekla je oznaku sigurnosti »Stay safe in Croatia« i »Safe Travels« pa je time omogućila i rast putničkog prometa brodova kapaciteta do 50 putnika u 2021. godini koji teži brojkama iz 2019. kada je u istom razdoblju pristiglo 11.592 putnika – rekli su u Lučkoj upravi Rijeka.

Iako je ovogodišnja predsezona debelo podbacila, sve se nadoknadilo u posezoni, a sudeći prema informacijama od pojedinih putničkih i kruzing agencija, bukinzi za iduću sezonu već su krenuli.

– Buking ide, ne kao u najboljim godinama, ali ide. Isto tako, na sastancima koje sam imao sa svojim ljudima u Hrvatskoj, rekao sam im, za iduću godinu me najviše interesira kada će sezona početi. Konkretno, kada su brodovi u pitanju, interesiraju me kraj travnja i svibanj. Ako to riješimo, sve ostalo smo riješili. Kada govorimo o 2022., cilj nam je imati turiste već u svibnju, znači nakon Uskrsa, a ne nakon blagdana Duhova – ispričao je za Novi list direktor minhenske agencije ID Riva tours Selimir Ognjenović.

Što se tiče prihvata brodova za kružna putovanja s većim kapacitetima putnika, odnosno velikih kruzera, prema podacima Lučke uprave u 2019. godini u Rijeku je stiglo oko 31.500 putnika s velikih kruzera, a najave za 2020. predviđale su i dvostruko više dolazaka s obzirom na najave od čak 40 brodova na kružnim putovanjima. Kao posljedica globalne krize uzrokovane pandemijom, lani su svi dolasci brodova otkazani, kao i u prvih devet mjeseci ove godine.

Prvi dolazak velikog broda »Eurodam« s 903 putnika, kompanije Holland America Line, zabilježen je tek 3. listopada, odnosno krajem turističke sezone.

J.K.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.