2 min. čitanja

Jednostavni domaći recepti: Priprema i serviranje bureka i pita

Jednostavni domaći recepti: Priprema i serviranje bureka i pita
Foto: Marijan Zujić

Iako nisu izvorno (pri)morsko jelo, pite i bureci su se toliko udomaćili, da s pravom traži mjesto u rubrici “Jednostavni domaći recepti”.

Sastojci za 4 osobe:

Jedno pakiranje od 500 g kupovnih kora i 500 g junećeg mljevenog mesa.

Ako se radi pita sa sirom, na jedno pakiranje od 500 g kupovnih kora, ide 1 kg mladog kravljeg sira i 0,2 l jogurta.

Foto: Marijan Zujić

Priprema bureka s junećim mesom

Na malo suncokretovog ulja izdinstati sitno isjeckanu glavicu kapule (luka). Dodati mljeveno juneće meso, posoliti i dinstati oko 15 minuta. Pred kraj dinstanja dodati sitno sjeckani češnjak te malo papra. Dinstano meso staviti na kore.

U posudi pomiješati mlaku vodu, sol i ulje te tom tekućinom poškropiti kore s mesom i zarolati ih. Zatim, položiti ih na nauljenu tacnu za pečenje i pokriti ih aluminijskom folijom. Staviti tacnu u zagrljaju pećnicu na 200 °C da se peče. Pri kraju pečenja skinuti foliju i nastaviti peći dok kore lijepo ne porumene.

Samo pečenje obično traje negdje oko 40 do 45 minuta. Ovisno o kvaliteti pećnice i jakosti struje, vrijeme pečenja može varirati.

Foto: Marijan Zujić

Na sličan način se peku se pite sa: sirom, krumpirima, tikvama, tikvicama, povrćem.

Ponekad ispečem istovremeno po četiri različite vrste u jednoj tacni, kao što vidite na fotografiji.

U krumpirušu dodam malo isjeckane rikule za bolji okus. Može se servirati s raznim sirevima i domaćim suhomesnatim delicijama, maslinama.

Uz burek se obično pije kiselo mlijeko ili tekući jogurt, a mi dalmatinci možemo i gemišt ako nema kiselog mlijeka u kući. Vina i mineralne vode uvijek ima u zalihama.

Foto: Marijan Zujić

Marijan Zujić

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.