2 min. čitanja

JEDNOSTAVNI DOMAĆI RECEPTI Gregada

JEDNOSTAVNI DOMAĆI RECEPTI Gregada
Foto: Marijan Zujić

Gregada je naše staro ribarsko jelo, veoma jednostavno za pripremu a vrlo ukusno. Može se kuhati od bilo koje bijele ribe.

Za ovu večeru, kuhalo se kokote i grdobinu, te jadranske škampe. Birajte veće primjerke ribe s manje kostiju. Gusti šug, daje joj poseban ukus.

Ako imate veće ribe prerežite ih na 2-3 dijela, ako je riba manja, ostavite je u komadu.

Dvije veće kapule narežite na tanke kolute, sitno isjeckajte glavicu češnjaka, peršinovo lišće sitno nasjeckajte.

Foto: Marijan Zujić

Krumpir ogulite i narežite na kolute debljine 1-2 cm. Kapulu pržite u široj posudi (loncu za kuhanje) na 2 dcl maslinovog ulja te odmah posolite. Neka se dinsta dok ne požuti (5-10 min), pred sam kraj ubacite češnjak pa još kratko dinstajte. Nakon toga sve zalijte sa 2 dcl bijelim domaćim vinom.

Posložite krumpir preko upržene kapule, dodajte ribu i zalijte vodom, ali ne previše da ostane vrh ribe bez tekućine a da je krumpir prekriven. Malo posolite, dodajte 2 suha lista lovora te kuhajte na jakoj vatri dok ne proključa.

Zatim smanjite vatru pa kuhajte sve dok krumpir ne bude gotov. Probajte krumpir probosti vilicom da vidite da li je dovoljno kuhan.

Gregadu nemojte miješati, već samo povremenu naglo okrenite lonac lijevo-desno da jelo ne zagori. Trebalo bi se kuhati oko pola sata.

Foto: Marijan Zujić

Pred sam kraj dodajte škampe i sjeckani peršin te malo papra.

Ugasite vatru i zalijte s još malo maslinovog ulja te ostavite da gregada odstoji desetak minuta do posluživanja.

U slast.

Marijan Zujić

PROČITAJTE JOŠ:

JEDNOSTAVNI DOMAĆI RECEPTI Gregada | | Morski HR
Gregada je naše staro ribarsko jelo, vrlo jednostavno za pripremu, a vrlo ukusno. Može se kuhati od bilo koje bijele ribe. Za ovaj ručak, kuhali smo zubaca od 3 kg i grdobinu od 2 kg. Birajte veće
Gregada od tabinje | | Morski HR
Tabinja je čest gost na našim peškarijama, a ipak spada među manje tražene ribe. Međutim, kupuju je istinski gurmani, oni koji znaju cjeniti delikatnost njenoga mesa. Kad čujem za tu ribu odmah
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.