2 min. čitanja

Jedemo li mandarine s opasnim insekticidom, a da nam to nitko nije rekao?

Jedemo li mandarine s opasnim insekticidom, a da nam to nitko nije rekao?
Foto: Pexels

Državni inspektorat tvrdi da kod nas nema straha, no Srbi i Slovenci nam vraćaju pošiljke za koje tvrde kako sadrže nedozvoljene količine klorpirifosa - insekticida vrlo opasnog po ljudsko zdravlje.

Sezona mandarina je krenula i za očekivati je kako će one od sada "ispadati iz paštete". Stoga je zabrinjavajuća činjenica kako nam susjedi u par navrata vraćaju naše superzdrave mandarine i pritom tvrde kako one ne da nisu super zdrave već bi mogle biti pogubne za zdravlje. Ako su mandarine domaćih proizvođača krenule prema susjednim tržištima, za očekivati je kako se nalaze i na domaćem tržištu pa se mediji pitaju postoji li realna opasnost po zdravlje građana?

Tolerirana količina ostataka zabranjene aktivne tvari klorpirifos u EU, pa i Hrvatskoj, iznosi 0,01 mg/kg voća, no kod susjeda je završilo u omjerima 0,033, odnosno 0,044 mg/kg, donosi Večernji list. Susjedi su nam stoga mandarine vratili, a zabrinuti potrošači pitaju se gule li oni ovih dana otrovne mandarine?

Spomenuti je insekticid u EU zabranjen još 2020. godine, no kao što to biva sa svime što je zabranjeno, čim nešto zabranite procvjeta ilegala i šverc.  Javna je tajna kako zabranjene pesticide neki hrvatski poljoprivrednici švercaju iz BiH, donedavno i iz Srbije pa je prema dostupnim podacima, samo u prvih sedam mjeseci lanjske godine u nas zaplijenjeno 4420 l i 157 kg ilegalnih i/ili krivotvorenih sredstava. U prva četiri mjeseca ove godine zaplijenjeno 2040 tona ilegalnih pesticida, što je najveća zapljena do sada.

Nitko tako ne želi ostati bez uroda, no gdje su u svemu tome ljudski životi? Trgovački se lanci kunu kako je na njihovim policama sve ispravno, štandovi uz cestu tvrde kako su njihove mandarine najzdravije na svijetu, a Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu kaže kako je u vraćenim pošiljkama zabilježena neznatno viša vrijednost ovog pesticida od dozvoljene. Kažu kako se uklanjanjem kore ta vrijednost još dodatno snižava.

I što sada misliti, imaju li Srbi i Slovenci nešto osobno protiv hrvatskih mandarina, ili je u pitanju realni rizik po zdravlje obožavatelja ovog divnog ploda?

J.T.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.