2 min. čitanja

Jedan od rijetkih otočkih gradova koji broji više stanovnika nego prije 10 godina

Jedan od rijetkih otočkih gradova koji broji više stanovnika nego prije 10 godina
Foto: Boris Kačan

SUPETAR – Drastičan pad broja stanovnika u Hrvatskoj većinu građana nije iznenadio. Dok je velika većina gradova u državi izgubila dio stanovnika, uglavnom zbog iseljavanja, neka mjesta bilježe porast broja stanovnika – njih čak 9, a među kojima su se našla i tri dalmatinska grada, među kojima su dva otočka mjesta.

Grad Supetar jedan je od 9 gradova u Hrvatskoj i jedan od 3 u Splitsko- dalmatinskoj županiji koji, unatoč dramatičnim rezultatima na razini države, bilježi kontinuirani porast broja stanovnika. Tu su, osim Supetra, još gradovi Solin i Stari Grad.

Lijepa je to vijest, osobito za mjesta na otocima, koja inače muku muče sa izoliranošću i nedostupnošću nekih osnovnih životnih potreba, poput hitne helikopterske službe. S razlogom se stoga možemo pitati što je to privuklo mlade ljude da ostanu ili da dosele na otok?

Uzmimo za primjer Supetar – grad u kojem je prema podacima iz 2011. godine živjelo 4.074, a danas ih je 4.449. Porast je to od 8,5%.

– Najveći naglasak od početka obnašanja dužnosti stavili smo upravo na demografsku obnovu te projekte koji su vezani za obitelji i djecu. Grad Supetar pokrenuo je program pod nazivom “Sritna dica, sritan grad” – Supetar, grad sretne djece, putem kojega su stvoreni preduvjeti za provedbu jedne konkretne i zaokružene politike usmjerene na demografski rast i razvoj naše gradske i otočne zajednice – napisala je na svojoj Facebook stranici gradonačelnica Supetra Ivana Marković.

Mjere koje su provedene u najvećem bračkom mjestu

Marković je istaknula mjere koje su posljednjih godina poduzete u Supetru, a koje su bile dovoljno dobar mamac za mlade obitelji da ostanu ili dosele u najveće bračko mjesto. Pa tako navodi kako su povećane naknade za novorođene kao i financijska podrška za obitelji s četvero ili više djece. Socijalno osjetljive obitelji su sufinancirane ili potpuno oslobođene plaćanja vrtića, sva školska djeca dobivaju besplatne udžbenike, a najboljim srednjoškolcima i studentima osigurane su izdašne stipendije.

Tu su i jednokratne stimulacije za sve buduće srednjoškolce koji žele nastaviti školovanje u Supetru, otvorene su dvije nove jasličke skupine, sufinancirane su cijene vrtića, zaposlene su dodatne odgajateljice, uređeni vrtićki prostori, otvorena je nova sportska dvorana, uređena su 4 nova dječja igrališta, a planira ih se graditi još.

Marković ističe kako je Grad Supetar već godinama u vrhu po kvaliteti života u Hrvatskoj, a dvije godine zaredom bili su nominirani za izbor Najboljeg malog grada u kategoriji ”Kvaliteta života”. Supetar je 2020. godine bio jedan od najuspješnijih hrvatskih gradova po povlačenju EU sredstava.

Iako ni Supetar nije ostao imun na negativan utjecaj pandemije, u iduća dva planiraju otvoriti vatrogasni dom, završiti projekt Trolokve te urediti društveni dom u Mircima.

Također, u tijeku je ishođenje lokacijske dozvole za projekt nove škole, a u pripremi je još nekoliko projekata za koje u slijedećem obračunskom razdoblju planiraju povući sredstva iz EU fondova.K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.