3 min. čitanja

Je li potopljeni grad Pavlopetri zapravo legendarna Atlantida?

Je li potopljeni grad Pavlopetri zapravo legendarna Atlantida?
Foto: Screenshot / YouTube

Potopljeni grad Pavlopetri nosi ovo ime od otkrića 1962. godine, no za njega se vežu razne teorije o nastanku i funkciji naselja.

Smatra se da je prvi zabilježeni izvještaj o nekom podvodnom gradu onaj o mitskoj Atlantidi. Ovu fascinantnu priču prvi je zabilježio Platon 360. godine prije naše ere, opisujući ga kao utopijski otočni grad s prirodnim vrtovima, rijekama i fontanama koji je potonuo u more nakon neuspjelog rata s Atenom.

Danas mora i oceani, koji prekrivaju dvije trećine Zemljine površine, u svojim dubinama kriju nebrojene tajne. Tisuće neistraženih brodoloma i potopljenih gradova samo su neke od drevnih misterija koje su more i protok vremena sakrili.

Pavlopetri, najstariji podvodni grad na svijetu

Početkom šezdesetih godina prošloga stoljeća otkriveni su ostaci luke Pavlopetrija, grčkog grada iz brončanog doba. Od tada je provedeno nekoliko studija kako bi se otkrile tajne koje krije podmorje. Neki stručnjaci povezuju drevni grad Pavlopetri s legendarnom poviješću Atlantide.

Nicholas Flemming s Oceanografskog instituta na Sveučilištu Southampton, zaslužan je za otkrivanje ostataka ovog naselja 1962. godine. Nalazi se u regiji Peloponez u južnoj Grčkoj, u blizini današnjeg gradića po imenu Pavlopetri. Procjenjuje se da je grad potopljen prije nekih 5000 godina.

Još jedna zanimljivost o ovom podvodnom gradu je da se nalazi na nekoliko metara dubine što ga čini relativno lakim za proučavanje.

Različiti timovi u pokušaju riješavanja misterije

Prije nego što je Flemming pronašao grad Pavlopetri, geolog po imenu Folkion Negris navodno je uspio identificirati grad 1904. Otkriće je ponovno pregledao drugi tim podvodnih arheologa 1968.

Kasnije, 2009. godine, Sveučilište u Nottinghamu, pod vodstvom Johna C. Hendersona, započelo je petogodišnji projekt istraživanja nalazišta. Projekt je dobio potporu grčkog Ministarstva kulture i turizma.

Arheološka proučavanja jednako su uzbudljiva koliko i složena jer uključuju ponovno otkrivanje vrlo starih i krhkih mjesta i predmeta. Uz to, interpretacije mjesta moraju biti uokvirene u drugačiji kontekst i vrijeme od našeg. U slučaju Pavlopetrija, sve se to mora raditi pod vodom.

Arheološki projekt u istraživanju podvodnog grada Pavlopetrija koristio je napredne alate i tehnike. Kombinirali su arheologiju s podvodnom robotikom i najsuvremenijom grafikom za istraživanje morskog dna. Na taj su način uspjeli oživjeti grad koji je mogao ostati zaboravljen.

Pavlopetri je prvi izgubljeni grad digitalno pretražen u 3D tehnologiji sonarnog snimanja. Kvaliteta rezultirajućih slika jedinstvena je i rekonstruira grad na nikad viđenoj razini. Trodimenzionalna preciznost omogućila je timu da ima gotovo točnu predodžbu o tome kako je mjesto izgledalo prije 5000 godina.

Analize napravljene na dnu mora omogućile su identifikaciju tisuća predmeta koji olakšavaju razumijevanje svakodnevnog života u Pavlopetriju 3000 godina prije naše ere. Stručnjaci ističu da je grad potonuo oko 1100. godine prije naše ere uslijed potresa, erozije, porasta razine mora ili čak tsunamija.

Prije otprilike 5000 godina, život u Pavlopetriju imao je visoku civilizacijsku razinu, a grad nevjerojatnu arhitekturu. Između ostaloga ceste, kuće dvokatnice, hramove, groblje i složeni vodovodni sustav. Ovo je mjesto pod morem toliko staro da se može smatrati prvim planskim gradom.

Uzimajući u obzir da se većina predloženih lokacija za Atlantidu nalazi u Mediteranu ili u njegovoj blizini, te koliko je grad Pavlopetri bio napredan, kao i starost njegovih ruševina, mnogi misle da je povezan s pričom o Platonovoj Atlantidi.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

HERAKLION Egipatska Atlantida - Potopljeni grad čije se tajne tek počinju otkrivati
Heraklion je stoljećima bio tek legenda, grad o čijoj se lokaciji dugo nagađalo, a koji je navodno datirao u 12. stoljeće prije naše ere. Bio je jedan od važnijih trgovačkih luka starog Egipta. Heraklion je izgrađen na otocima u delti Nila, a vjeruje se da mu je ‘presudila’
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.