3 min. čitanja

HERAKLION Egipatska Atlantida - Potopljeni grad čije se tajne tek počinju otkrivati

HERAKLION Egipatska Atlantida - Potopljeni grad čije se tajne tek počinju otkrivati
Foto: Screenshot / YouTube

SVIJET - Heraklion je stoljećima bio tek legenda, grad o čijoj se lokaciji dugo nagađalo, a koji je navodno datirao u 12. stoljeće prije naše ere. Bio je jedan od važnijih trgovačkih luka starog Egipta.

Heraklion je izgrađen na otocima u delti Nila, a vjeruje se da mu je 'presudila' kombinacija potresa i popratnih tsunamija. Međutim, nije nestao preko noći. Povjesničari vjeruju da je počeo tonuti u 2. stoljeću pr.n.e. te da je u potpunosti nestao do 8. stoljeća.

Neki vjeruju da je izgubljeni Heraklion ili Thonis jedan od najvećih otkrivenih potopljenih gradova iz perioda starog Egipta, ali i uopće u povijesti. Njegove tajne tek se sada počinju u potpunosti otkrivati.

Heraklion je stoljećima bio tek puka legenda, grad o čijoj se lokaciji dugo nagađalo, a koji je navodno datirao u 12. stoljeće prije naše ere. O njemu su pisali i starogrčki povjesničari poput čuvenog Herodota, Strabona i Diodora.

Bio je jedan od važnijih trgovačkih luka starog Egipta, ali i mjesto obožavanja s nekoliko istaknutih hramova, poput legendarnog hrama Amun-Gereba. Pronađen  je 30-ak kilometara od Aleksandrije te oko 9 metara ispod razine mora u zaljevu Abukir.

Ruševine je prvi puta spazio pilot Royal Air Forcea 1933. godine dok je nadlijetao ovim područjem. Prva konkretnija istraživanja proveo je francuski arheolog Franck Goddio 2000. godine, prenosi The Archaeologist.

Među potopljenim blagom nađeni su ostaci masivnog hrama i kipovi visoki oko pet metara. Goddio je pronašao i ostatke 64 broda sa 700 sidara, sićušne sarkofage, riznice zlatnika i vrijedne amajlije.

Podvodna istraživanja nastavljaju se i danas te pomažu stručnjacima stvoriti točnu sliku o ovom trgovačkom gradu iz starog Egipta.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

ARHEOLOŠKA SENZACIJA Otkrivena lokacija najveće antičke pomorske bitke
Bitka kod Egadskog otočja vodila se između rimske i kartaške flote, 10. ožujka 241. ožujka prije Krista. Kampanja arheološkog istraživanja na mjestu bitke donijela je uzbudljiva nova otkrića i važne informacije koje nam pružaju uvid u zbilju Mediterana u helenističko doba. Tog dana, više od 500 bro…
ARHEOLOŠKA SENZACIJA! Dječaku s Paga priznato čak treće otkriće - Pod morem pronašao antičku bazu iz brončanog doba!
Da, dobro ste pročitali u naslovu. 16-godišnji Kristijan Gligora do sad ima tri službeno priznata arheološka otkrića. Ovaj nevjerojatan mladi čovjek svoje prvo otkriće imao je sa samo 14 godina i to u paškoj uvali Girenica, gdje se nalazi Rogoza, što je inače ušće Kolanjskog blata i ornitološki reze…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.