2 min. čitanja

Je li ovo početak kraja splitskog škvera? Objelodanjeni neugodni detalji!

Je li ovo početak kraja splitskog škvera? Objelodanjeni neugodni detalji!
Foto: Brodosplit

SPLIT – Prema informacijama iz splitskog Brodosplita, u ponedjeljak ujutro na posao je pozvano petstotinjak od ukupno 1800 radnika – i to oni angažirani u projektnom odjelu i na radovima za koje je osigurano financiranje, poput izgradnje četiri obalno-ophodna broda. Glavnina je još uvijek u neizvjesnosti i iščekivanju rješenja problema oko kredita u iznosu od 60 milijuna eura koji je odobrila ruska VTB banka, a koji je blokiran zbog europskih sankcija Putinovu režimu.

I dok vlasnik splitskog škvera Tomislav Debeljak iščekuje odgovor Vlade na zahtjev da ovaj kredit preuzme Hrvatska banka za obnovu i razvoj (HBOR), kako bi vitalni dio hrvatske industrije nastavio normalno poslovati, izviru novi problemi. Kako je potvrđeno tportalu, na Trgovačkom sudu u Splitu danas će se odlučivati o stečaju triju tvrtki iz sustava Brodosplita s ukupno 116 zaposlenih, a slični zahtjevi podneseni su za još najmanje dvadesetak tvrtki.

Otvaranje stečaja nad ovim tvrtkama silom zakona predložila je Financijska agencija (Fina) nakon što je utvrdila da imaju neplaćena dugovanja starija od 120 dana.

Tvrtka Oblaganje d.o.o. ima 23 zaposlena i davno dospjela dugovanja u iznosu od 268.614 kuna, tvrtka Strojna obrada metala d.o.o. 36 zaposlenih i dugovanje od 606.831 kunu, a tvrtka Održavanje strojeva d.o.o. zapošljava 57 radnika i duguje 696.400 kuna.

U idućim danima očekuje se održavanje ročišta i za ostale tvrtke za koje je Fina podnijela slične zahtjeve. Već u četvrtak za njih desetak.

Problemi u tvrtkama na koje je ‘razlomljeno’ poslovanje Brodosplita u protekle dvije godine kontinuirano su se pojavljivali: u lipnju prošle godine bilo je blokirano njih 23 od 47, u kojima su bila zaposlena ukupno 1324 radnika. Procedura je bila slična: Fina je nakon što su neplaćena dugovanja dosegnula rok od 120 dana podnosila zahtjeve za stečaj, no uoči održavanja samih ročišta Debeljakove tvrtke obično bi platile dugove i postupci su bivali obustavljeni, piše T-portal.

Danas se to, čini se, neće dogoditi i na put formalnom otvaranju stečaja eventualno može stati tek kakva odgoda odluke, kako bi se pričekalo rješenje problema oko kredita VTB banke. U suprotnom, 4. travnja ove godine mogao bi ostati zapisan kao početak kraja splitskog škvera.

I.B.

PROČITAJTE JOŠ:

Prekid radova u Brodosplitu neće zaustaviti gradnju brodova za MORH
Tomislav Debeljak: “Kad bi me samo u Vladi primili na pola sata, stvar bi se riješila za par minuta”
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.