2 min. čitanja

Ćorić: U Brodosplitu su nešto složeniji problemi od onih koji se komuniciraju u javnosti

Ćorić: U Brodosplitu su nešto složeniji problemi od onih koji se komuniciraju u javnosti
Foto: Twitter / tć / Brodosplit

SPLIT – Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić izjavio je da su država i HBOR uvijek spremni za suradnju s hrvatskim brodogradilištima, no da je u Brodosplitu, koji je trenutno zaustavio proizvodnju, riječ o “nešto složenijim problemima” u odnosu na one o kojima se govori u javnosti.

Odgovarajući na pitanja novinara na konferenciji na kojoj su predstavljeni natječaji financirani iz Nacionalnog programa oporavka i otpornosti (NPOO), Ćorić je podsjetio da je Brodosplit uspješno prošao proces restrukturiranja, što je državu stajalo oko 1,5 milijardi kuna. Rekao je i da je DIV Grupa krenula pozitivnim smjerom, no zasjenile su ga kriza zbog pandemije i situacija zbog agresije Rusije na Ukrajinu, prenosi HRT.

Rekao je da pitanje brodogradnje u Splitu nije jednosložno i da ga treba promatrati na više razina, no smatra da hrvatska brodogradnja ima šansu.

Međutim, nikako nema šansu na način da, kao što je to bilo prije pet ili deset godina, zapošljava tisuće ljudi, a s druge strane ne iskoračuje u smjeru proboja na svjetsko tržište u određenim nišama.

– Ugovaranje novogradnji bilo je izazov za sva brodogradilišta u jednom trenutku, bojim se da i Brodosplit ima taj izazov i nadam se da će ga proći – izjavio je Tomislav Ćorić.

Apostrofirao je da su njegovo ministarstvo, Ministarstvo financija i HBOR uvijek tu da surađuju s hrvatskim brodogradilištima.

– No, ovdje su nešto složeniji problemi u pitanju u slučaju Brodosplita, u odnosu na one koji se komuniciraju u javnosti, kazao je Ćorić.

Brodosplit je privremeno obustavio proizvodnju jer je kompaniji trenutno blokirano 60 milijuna eura, zbog, kako je jučer pojasnio predsjednik uprave DIV grupe i Brodosplita Tomislav Debeljak, financiranja gradnje dva broda sredstvima VTB Europe, banke u ruskom vlasništvu sa sjedištem u Frankfurtu.

– Ta banka, zbog činjenice da joj je vlasnik VTB Rusija, podliježe značajnim ograničenjima i restrikcijama, koje su zbog rata u Ukrajini nedavno uvedene. Situacija u kojoj smo se našli je izuzetno dramatična, jer je VTB zaustavio sve daljnje isplate po svim kreditima zbog situacije u Ukrajini, što nas je zablokiralo – rekao je Debeljak.

Član Uprave DIV Grupe Darko Pappo na današnjem izvanrednom susretu Liderova Kluba izvoznika, kojem je nazočio i ministar Ćorić, pozvao je Vladu da podrži DIV-ov prijedlog, odnosno da se krediti refinanciraju sredstvima HBOR-a po komercijalnim uvjetima, s tim da bi jedan od tih kredita trebao biti vraćen do kraja godine, a drugi na dulje razdoblje.

– To nam omogućava nastavak proizvodnje i normalno funkcioniranje, napomenuo je Pappo.

Istaknuo je da je bitno da se Vlada i HBOR uključe u rješavanje problema, da situacija iziskuje vrlo brzu reakciju, no i da za sada nemaju odgovor Vlade, iako ga očekuju.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Tomislav Debeljak: “Ako se ne riješi financiranje, zaustavljamo proizvodnju u Brodosplitu”
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.