4 min. čitanja

Je li moguće da u Francuskoj ima previše - vina?

Je li moguće da u Francuskoj ima previše - vina?
Foto: Unsplash

SVIJET - Već i to zvuči kao 'previše je vode u moru', ali je činjenica - pije se sve manje vina tako da vinarima i iz glasovitih područja preostaje krčiti svoje vinograde i prodavati vino za proizvodnju etanola.

Francuska je s pravom ponosna na svoja vina i vinsku kulturu koja uživa ugled u čitavom svijetu. Prije gotovo četvrt stoljeća UNESCO je vinorodno područje Saint-Émilion u Bordeauxu proglasio svjetskom kulturnom baštinom, a i čitava francuska kuhinja svoj pravi smisao stječe tek uz čašu vina.

No, među francuskim vinarima raspoloženje je sve tmurnije. Kratko rečeno, ima ih previše - i vinara i vina, osobito crnog. Doduše vrhunska vina poznatih vinara izuzetnih godišta još uvijek postižu dobre cijene među vinopijama svijeta, ali gotovo polovica proizvodnje francuskih vinara dolazi na police francuskih samoposluga - a tamo vlada žestoka bitka ponuditi bocu što jeftinije.

Vinari su svjesni kako bi trebali smanjiti ponudu da bi povećali cijene, ali to u ovom slučaju znači krčiti vinograde i prekinuti možda i stoljetnu tradiciju. I to čak i u najglasovitijem vinorodnom područje Francuske, Bordeauxu.

Sunset in the vineyards
Foto: Unsplash

Potrošnja vina u Francuskoj već godinama pada, a kod poskupljenja u 2022. i Francuzi su se dodatno odrekli vina - samo u toj godini prodaja je pala za 15 posto. Udruga vinara procjenjuje kako bi se u sljedećih deset godina potrošnja vina mogla prepoloviti.

Vinari područja gdje se tradicionalno radi crno vino smatraju kako im država treba pomoći suočiti se s ovom promjenom. Pariz je, uz potporu i Europske unije, spreman staviti na raspolaganje do 160 milijuna eura za program otkupa vina kako bi se on pretvorio u etilni alkohol.

Budućnost tmurna i - trijezna?

Naravno da i vinare i ljubitelje vina može zaboljeti što se vino pretvara tek u industrijski alkohol, ali drugog izbora nema. Već u doba korone su doduše građani Francuske popunili svoje zalihe vina kod kuće, ali je kolabirala gastronomija tako da je mnogo vina ostalo bez kupca.

Ministarstvo poljoprivrede potporom je pomoglo otkupiti gotovo dva milijuna hektolitara vina - nekih 5 posto ukupne proizvodnje jednog godišta, kako bi se pretvorilo u alkohol. Ali ta potpora jedva da je pokrila troškove vinara.

Stoga francuski vinari sve više ovise o izvozu. Mogu se možda nadati kako će izvoz u Kinu dostići razinu prije pandemije, ali to tržište nikada nije bilo osobito veliko. I zakleti ljubitelji vina će uz kinesku hranu prije naručiti pivo, a Kinezima je boca francuskog vina bila prije pokazatelj njihovog novog imutka nego tradicija. Tu su i klimatske promjene koje tjeraju na prilagodbu novim okolnostima.

Foto: Unsplash

Mnogi u tome već nisu uspjeli - mada vinogradarstvo obuhvaća dobru trećinu poljoprivrednika Francuske, broj vinarija neprekidno opada i sve su manje važne za ukupno gospodarstvo zemlje. Tako se od 2000. do 2020. njihov broj smanjio za preko 40 posto i trenutno ih ima još 52.330, piše DW.

Bijelo 'tuče' crno

No dok vinari juga Francuske, od Pirineja pa do Alpa imaju golemih problema, oni s vinorodnih područja istoka zemlje kao što je Elzas, jedva razumiju što je problem. Jer problem jest što se na jugu prije svega radi crno vino, u Elzasu je gotovo 90 posto vinograda grožđe za bijelo vino. A ta vina hladnijeg sjevera bolje i pristaju uz današnji stil života - manje je alkohola i već jedna čaša neće 'udariti u glavu'.

Tako i Manon Tijou iz Elzaškog udruženja vinara kaže kako oni nemaju problema s ponudom koja bi premašivala potražnju. Doduše, i oni su u godini korone morali dati svoje vino za alkohol, uz značajne gubitke, jer tamošnji vinogradi traže više posla i troška nego oni na jugu. Ali ove godine ne pomišljaju niti kap dati za etilni alkohol.

- Mi iz godine u godinu prodajemo sve više vina - kaže Tijou.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Vinogradari i vinari u Komajima u Konavlima označili početak nove vinogradarske i vinarske godine
Vinogradari i vinari u Komajima u Konavlima okupljeni u udruzi Kokam ponovo su, krajem siječnja, nakon dvije godine u radosnijem i veselijem ozračju na svoj uobičajen način proslavili spomendan svoga zaštitnika Svetoga Vinka i tom festom uz simboličnu rezidbu vinove loze označili početak n…
U Pavlomiru za blagdan svetog Vinka napravljen prvi rez na trsovima
Blagdan svetog Vinka, poznat i kao Vincekovo, Vinkovo ili Vinceška, tradicionalno označava početak vinogradarske godine. Kobasice, slanina i kulen simboliziraju želju za plodnošću i dobrim urodom. Ni orkanska bura, ni snijeg nošen tom istom hladnom i neugodnom burom, nisu mogli za…


Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.