2 min. čitanja

Javne tribine ‘’Bračani biraju čistu energiju’’ u Supetru, Postirama i Nerežišćima

Javne tribine ‘’Bračani biraju čistu energiju’’ u Supetru, Postirama i Nerežišćima
Foto: Pixabay

Nakon tribina održanih u Bolu, Selcima i Pučišćima, ciklus javnih tribina u sklopu projekta ‘’Otoci predvodnici čiste energije’’ se od 10. do 12. svibnja nastavlja u Supetru, Postirama i Nerežišćima.

Javne tribine namijenjene su svim stanovnicima otoka Brača koji žele znati više o isplativosti postavljanja sunčanih elektrana na vlastite krovove te o mogućnostima financiranja u novom financijskom razdoblju EU 2021. – 2027..

Sudjelovanje na javnim tribinama otvoreno je za sve zainteresirane, bez prethodne prijave, a održat će se prema sljedećem rasporedu:

  • SUPETAR, utorak, 10. svibnja; 18:00 – 20:00 h, Vijećnica Grada Supetra
  • POSTIRA, srijeda, 11. svibnja; 18:00 – 20:00 h, Pastoralni centar sv. Josipa
  • NEREŽIŠĆA, četvrtak, 12. svibnja; 18:00 – 20:00 h, Galerija Nerežišće

Održivi energetski razvoj otočnih zajednica

U projekt su uključena četiri otoka – Brač, Hvar, Korčula i Vis. Usporedno s javnim tribinama održavaju se online događanja, edukacije članova lokalnih samouprava i radionice sa srednjoškolskim nastavnicima.

Prvi online otočni dijalog naziva ‘’Građani i solarne elektrane’’ održan je početkom ožujka, dok je drugi otočni dijalog ”Izvori financiranja za projekte obnovljivih izvora energije na otocima” održan prošle srijede.

U dijalogu teme ”Izvori financiranja za projekte obnovljivih izvora energije na otocima” sudjelovali su Veljko Radić, načelnik Sektora za programiranje, planiranje i vrednovanje politike razvoja otoka ispred Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU; Maja Pokrovac, direktorica Gospodarskog udruženja Obnovljivi izvori energije Hrvatska; Mojca Soža, stručnjakinja za strateško planiranje u energetici ispred tvrtke za savjetovanje ”Vitar u Krmu” i Maja Jurišić, predsjednica Pokreta Otoka.

Dijalozi se mogu pronaći na Facebook stranicama Pokreta Otoka.

Program za srednjoškolske nastavnike

Od šest srednjih škola uključenih u projekt čak se tri nalaze na području otoka Brača: Srednja škola Brač iz Supetra, Srednja škola Bol i Klesarska škola Pučišća. Nastavnici triju škola, u suradnji s voditeljem obrazovnog programa projekta Antoniom Morićem Španićem, tijekom ove godine razvijaju projekte koji će se u školskoj godini 2022./23. uvesti u nastavne kurikulume.

Dosad je održan prvi ciklus online sastanaka, a nastavnike do ljeta očekuje još jedan online sastanak te susret u njihovim školama. Na posljednjem sastanku u jesen nastavnici će definirati i osmisliti program zelene tranzicije za školsku godinu 2022./2023.

Za sva dodatna pitanja i informacije o projektu zainteresirani se mogu obratiti putem e-mail adrese info@islandmovement.eu ili FB Pokret Otoka.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.