5 min. čitanja

Javio se vlasnik "ostavljenog" klavira, ali i restauratori humanitarci - vlasnik nije zainteresiran

Javio se vlasnik "ostavljenog" klavira, ali i restauratori humanitarci - vlasnik nije zainteresiran
Foto: Silvana Munivrana

SPLIT - Bizarna priča o ostavljenom klaviru nasred neuredne javne površine koja je nekad bila, kako doznajemo, ilegalni ugostiteljski objekt na splitskoj plaži Bačvice dobila je još bizarniji nastavak.

U međuvremenu smo doznali da je stvarni vlasnik klavira Joško Rajčić, a sve do nedavno, instrument je stajao u birtiji uz morsku šetnicu, koja je, jer je bila ilegalna, morala biti i uklonjena.  

Restauratori: "Mi bi ga popravili i donirali glazbenoj školi"

- Javite nam što s klavirom? Obrt za restauraciju Depolo bi ga preuzeo, jer upravo je napravio već dva potpuna čembala, a ovaj bi preuzeli i poklonili Glazbenoj školi Korčula, naravno, nakon restauracije - kazao nam je Agro Milat iz Žrnova na Korčuli.

Obećali smo i doznati slaže li se vlasnik s time, pa da ovu priču zaokružimo s jednim dobrim djelom. No, nakon što nas je jedan od bivših zaposlenika, preko kojeg smo pokušali stupiti u kontakt s vlasnikom izvrijeđao na pasja kola, govoreći da pišemo laži, u nastojanju da doznamo "koje su to laži" i da nam ispriča svoju stranu priče, tu drugu "istinu", nismo dobili.

Foto: Silvana Munivrana

Vlasnik: "Prodan je aukcijskoj kući za 47.500 eura, ali šalio sam se..."

Ipak, do vlasnika klavira smo uspjeli doći, te ga upoznati s hvale vrijednom inicijativom. No za humanitarno djelo nije bio zainteresiran:

- Klavir je upravo prodan u Englesku, u aukciskoj kući Christie's na aukciji za 47500 eura, hvala svima - odgovorio nam je najprije Joško Rajčić.

Na pitanje zašto su ga ostavili na kiši na javnoj površini, odgovara:

- Fino, nije mogao stat u kombi, i dečki su ga prekrili onim debelim zelenim najlonom, dok nedođe kamion, jer je išao kupit bas za njega najlon, i šta bi vi stavili na taj najelon da ga vitar ne odnese, ciglu, kemn drvo, Knauf, i onda je neka pametna otkrila najelon i tipke tipke i biće svirala na njemu i tako ga slikala i poslala vama i vi napravili članak koji je meni simpatičan, ali eto krivo mi je da me nazivaju krkanom i tako tim nadimcima - odgovara.

O ilegalnom objektu odgovara:

- Istina je ta da objekt nije imao papire i da sam ga ja sam uklonio… te je klavir ostao na njemu prekriven najlonom, pošto nije mogao ovaj dečko s kamionom ga pokupit te je neko otkrio taj najlon i slikao i objavio na onu grupu na faceu i onda dalje se mediji uvatili toga. Meni je to interesantno bilo dok nije počelo prelaziti ukuse zabave, klavir vrijedi 100 eura, a ja kao čovjek koji voli zajebanciju na one glupe komentare da vrijedi toliko i toliko sam jutros rekao da je prodan za 47500 eura - pojašnjava nam Rajčić.

Klavir je skup, ali u ovakvom stanju ipak ne toliko

- Gornji klavir je izrađen krajem 19 st. odnosno početak 20 st. točnije 1902. godine, izradio ga je sin od Aloisa a ne Alois Girikowsky. Prije se većinom oznaka pisala na gotičkom pismu i samo njegovo ime navodilo, dok na ovom piše A. Girikowsky & Sohn tj. A. Girikowsky i Sin, na prijelazu 19. st.- 20. st. je ova oznaka bila i koristila se. Znači da se klavir svrstava u klavire izrađene u 20 st.

Što se tiče njegove stvarne cijene da cijena mu je vrtoglava - da može se kupit novi auto kako je navela sugrađanka, cijena ovog gore klavira da je sačuvan iznosila bi minimalno od nekih otprilike min. 25 000- max. 30 000 kn (3.317,07 - 3.980,48 €), a ovako oštećen procjena cijena da ga sad netko prodaje bi se mogao jedino prodati za duplo upola manje što znači od min.12 500 - max. 15 000 kn (1.658,53 - 1.990,24 €) odnosno 8 000 - 11 000 kn (1.061,46 - 1.459,51€) možda čak i manje od ovog jer je potrebna kompletna restauracija koja iziskuje više troškova za potrebe restauracije od njegove same vrijednosti.

Kao potvrdu za vrijednost i procjenu gore spomenutog klavira na ovoj slici niže te u sljedećem komentaru proslijeđujem o koncertnim klavirima iz samog te druge polovice i kraja 19. st. (1890. - 1900.), koje je izradio u Beču Aloise Girikowsky zajedno sa svojim sinom 1890./1891. godine neposredno prije svoje smrti, čija je vrijednost ovog niže na slici (u komentaru) i kompletno sačuvan tj. neoštećen koncertni klavir iznosi 6.850,78 - 7.536,78 / 8.290,46 kn (908.98 -1000 / 1100 €) u odnosu na spomenutu procjenu koju sam naveo za ovaj gore klavir šta je na Bačvicama, pa sada vidite.

Tako da sada spomenuta sugrađanka ne misli da je ovaj gore klavir nešto skup i da mu je vrijednost nešto velika kao što misli, uglavnom vrijednost mu nije viša od 30 000 kn (3.317,07 €) još u ovakvom oštećenom stanju i statusu.

Dade se zaključiti i izgleda da je ustvari riječ o reprodukciji (kopija) klavira iz 1902. godine (prema navodu jednog bivšeg djelatnika koji je spomenuo da spomenuti klavir nije nikakav vrijedni eksponat kako neki pišu već kopija koja čeka svoj premještaj). Nema nikakve sumnje da je riječ o originalnom klaviru iz početka 20 st. izrađen u radionici Girikowsky u Beču, no to ne znači da se mijenja njegova stvarna vrijednost više ili niže u ovakvom stanju i statusu u odnosu na druge klavire koji su stariji od iste obitelji odnosno izrađivača, i koja se prodaju po spomenutim različitim cijenama. Sami restauratori znaju koliko je opsežan sam posao restauracije i koliko troškova iziskuje pa sa samim time i raste vrijednost restauriane stvari u konačnosti, no ovakav klavir koji nije restaurian, dalo bi se diskutirati o njegovoj vrijednosti, no po svemu sudeći ovakav kakav je, njegova vrijednost je nešto manja od ostalih klavira koji su dobro očuvani i nemaju potrebe za restauracijom. Uglavnom neovisno o vrijednosti klavira prema antiknim starim stvarima se ovako ne ophodi, nego se uredno skladišti i zaštiti. Sa cilom povijesnom pozadinom priče o  klavirima i obitelji Girikowsky, te kako je ovaj klavir nastao i izrađen, tko je bio prvi naručitelj, itd. mogu se više manje sve detaljnije informacije pronać u fundusu obitelji Girikowsky u državnom arhivu u Beču - pojasnio nam je Ozren Čulić,  koji je pomnije istražio povijest ovog instrumenta.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

KULTUROLOŠKO DNO Netko je na splitskim Bačvicama ostavio koncertni klavir iz 19. stoljeća!
Osim što Splićani bacaju sve i svašta u okoliš, a posebno u more (pogledajte više na dnu članka), čemu posljednjih godina najčešće svjedoče ronioci iz svih krajeva Hrvatske i inozemstva koji kupe smeće za njima, danas je mnoge šokirao najbizarniji prizor do sad - netko je na Bačvice
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.