3 min. čitanja

KULTUROLOŠKO DNO Netko je na splitskim Bačvicama ostavio koncertni klavir iz 19. stoljeća!

KULTUROLOŠKO DNO Netko je na splitskim Bačvicama ostavio koncertni klavir iz 19. stoljeća!
Foto: Silvana Munivrana

SPLIT - Osim što Splićani bacaju sve i svašta u okoliš, a posebno u more (pogledajte više na dnu članka), čemu posljednjih godina najčešće svjedoče ronioci iz svih krajeva Hrvatske i inozemstva koji kupe smeće za njima, danas je mnoge šokirao najbizarniji prizor do sad - netko je na Bačvice bacio klavir!

- Na Bačama, ako netko želi, neka dođe i pokupi  ovaj stari piano forte. Stoji tako otuzno na kiši. Ovo je pravi glazbalocid - kazala je autorica fotografije u grupi Split i oko Splita.  

Skupi instrument s tipkama od slonovače

Jedna je Splićanka tako istražila i doznala malo više:

- Radi se o koncertnom klaviru iz 19. st. I u oštećenom stanju cijena mu je vrtoglava- može se kupit novi auto. Onaj koji ga je ostavio je teži krkan  - napisala je.

A malo više pokušali smo istražiti i mi, pa tako doznajemo da se radi o instrumentu kojeg je proizvodio Alois Girikowsky u Beču i to od 1853 do 1893., čije su tipke izrađene od slonovače.

Beč je bio centar proizvodnje klavira u 19. i početkom 20. stoljeća, a mnogi proizvođači iz tog grada su bili poznati po kvaliteti svojih proizvoda. Proizvodnja klavira i drugih glazbala bili su u to doba važan dio industrije u Beču.

Među poznatim proizvođačima iz Beča su Johann Andreas Stein, Ignaz Bösendorfer i Johann Baptist Streicher. Girikowsky & Sohn je bila jedna od obiteljskih tvrtki koja se bavila proizvodnjom klavira u Beču u to vrijeme.

Ne ulazeći u pretpostavke o razlozima zašto bi pobogu netko jednostavno na plažu istovario instrument, kojem očito ne poznaje nikakvu vrijednost, ne možemo se ne zapitati - jesmo li kao društvo dotakli kulturološko dno?

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

SPLITSKA SRAMOTA Kako li je samo kontejner završio na dnu mora, 30 metara od splitske plaže? | | Morski HR
Splićani i njihovi gosti koji su se u petak u jutarnjim satima uputili na splitsku Zentu - imali su što vidjeti. Jedan kontejner potonuo je u moru, a drugi se ‘prebacio’ na plažu tri
ŠPORKI SPLIT Ronioci s morskog dna splitske Luke izvukli tonu i pol krupnog otpada | | Morski HR
Tonu i pol kupnog otpada izronili su ronioci Ronilačkog kluba veterana 4. gardijske brigade u dvodnevnoj ekološkoj akciji čišćenja lučkog područja u splitskoj Gradskoj luci. Uz veterane
Ronioci sa splitskih gradskih plaža očistili tone otpada, od kojeg su složili jelku | | Morski HR
Jutros na gradskim kupalištima Bačvice, Ovčice i Firule tradicionalno je održana božićna akcija čišćenja podmorja pod nazivom ”Čist Božić i bistra Nova godina”. Uz glavno pokrovitelj
KORAK BLIŽE PRIRODI – Iz podmorja splitskog Žnjana izvadili čak 400 automobilskih guma! | | Morski HR
Vječiti čistači nereda kojeg u podmorje svog grada ostavljaju Splićani, Udruga podvodnih aktivnosti Rostrum iz Splita i ove su subote bili jako vrijedni i na primjer svog grada. Subotnju
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.