1 min. čitanja

JADROPLOV PRODAJE BROD BENE “Bio je iznimno neuredan i 10 mjeseci stajao pred lukom u Bangladešu”

JADROPLOV PRODAJE BROD BENE “Bio je iznimno neuredan i 10 mjeseci stajao pred lukom u Bangladešu”
Foto: Vesselfinder

SPLIT – Jadroplov je izvijestio kako je sa zainteresiranim kupcem dogovorio prodaju broda Bene. Vrijednost transakcije nije navedena, javlja SEEbiz.

Riječ je o brodu za rasute teret koji je izgrađen 2001. godine. Poznato je da je prije dvije godine brod Bene deset mjeseci stajao pod sudskom mjerom pred lukom u Bangladešu. Kasnije su pristigle informacije kako je brod bio iznimno neuredan, a posebno se to odnosi na kuhinju, o čemu su neki pomorci objavljivali i na društvenim mrežama.

Kompanija je početkom prosinca donijela odluku o smanjenju temeljnog kapitala za 65,46 milijuna kuna radi pokrića gubitaka. Sada temeljni kapital splitskog brodara iznosi samo 16,36 milijuna kuna. Nominalna vrijevdnost dionice pala je s 50 na 10 kuna.

Bio je to nužan preduvjet za najavljenu dokapitalizaciju.

Novi strateški partner ili više njih, kako je predviđeno lanjskom odlukom skupštine, nakon ovog olakšanja tereta unijet će najviše 40,9 milijuna kuna kapitala, što znači da bi država, koja je sada u Jadroplovu većinski vlasnik s udjelom od preko 70 posto, konačno usitnila svoje vlasničke pozicije i prepustila kontrolu novim “igračima”. Nakon smanjenja kapitala za pokrivanje iz buduće dobiti preostat će još 10,7 milijuna kuna.

Cilj je da se proces dokapitalizacije ove godine barem pokrene, ako ne i dovrši. U Jadroplovu trenutno nešto lakše dišu zahvaljujući kreditu koji mu je početkom prošle godine osigurala Vlada, uspješno su reprogramirane postojeće obveze i postignut dogovor o zatvaranju duga uz značajan otpis s njemačkom Nord LB.

Prije pet godina, inače, kada je Jadroplov prvi put smanjio temeljni kapital, on je bio na razini od 589 milijuna kuna, a nominalna vrijednost dionice iznosila je 360 kuna.

I.B.

PROČITAJTE JOŠ:

NOVI GUBICI Jadroplov 2019. zaključio s 293 milijuna kuna gubitka!
ODZVONILO MULJANJU JADROPLOVA Visoki sud donio presudu – Morat će isplatiti pomorce
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.