1 min. čitanja

Jadranski gradovi mogu se kandidatirati za "glavni mediteranski grad kulture i dijaloga"

Jadranski gradovi mogu se kandidatirati za "glavni mediteranski grad kulture i dijaloga"
Foto: Depositphotos

Gradovi na Sredozemlju, pa tako i oni iz Hrvatske, BiH, Slovenije i Crne Gore, mogu do 7. srpnja podnijeti kandidaturu za "glavni mediteranski grad kulture i dijaloga" u 2026. godini, izvijestila je u nedjelju Unija za Mediteran.

Organizacija koja okuplja 43 zemlje pokrenula je inicijativu biranja glavnih gradova kako bi ojačala zajedništvo i mediteranski identitet u trenutku dok je Sredozemlje izloženo sukobima, ončišćenju, prekomjernom zatopljenju i migracijama.

Albanski grad Tirana će tijekom 2025. predstavljati sjevernu obalu Sredozemlja organizirajući razne kulturne i društvene događaje, a to isto će na južnoj obali raditi egipatska Aleksandrija. Dva grada, pobjednika lanjskog natječaja, međusobno će i surađivati.

Unija za Mediteran je sada otvorila novi natječaj koji će trajati četiri mjeseca. Na njemu mogu sudjelovati svi gradovi iz mediteranskih zemalja bez obzira na to nalaze li se na obali ili u unutrašnjosti.

Gradske ili županijske vlasti informacije mogu pronaći na internetskoj stranici medculturecapital.com putujem koje se šalje i prijava.

U prijavi moraju osmisliti plan aktivnosti putem kojih bi se istaknula raznolikost euromediteranske regije, a koje bi trajale tijekom 2026. godine. Te bi aktivnosti trebale provoditi u suradnji sa školama, sveučilištima i lokalnim institucijama iz područja kulture.

Naslovom "glavnog mediteranskog grada kulture i dijaloga" gradovi dobivaju priliku za međunarodnom promocijom.

Unija za Mediteran će pobjednike natječaja objaviti 28. studenog na Dan Mediterana.

Jedan grad sa sjeverne obale i jedan grad s južne imat će cijelu 2025. godinu za pripremanje aktivnosti prije nego što krenu u realizaciju.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.