3 min. čitanja

Jadranka Fržop je nova ravnateljica Županijske lučke uprave Šibenik: “Prioriteti su šibenska lučica Dolac i Srima”

Jadranka Fržop je nova ravnateljica Županijske lučke uprave Šibenik: “Prioriteti su šibenska lučica Dolac i Srima”
Foto: Boris Kačan / Info Vodice

ŠIBENIK – Jadranka Fržop, donedavna pročelnica županijskog Upravnog odjela za pomorstvo, promet i otočni razvoj, od proteklog je tjedna na čelu županijske Lučke uprave. S obzirom na to da se pomorstvo od 2008., otkada je bila vršiteljica dužnosti iste funkcije, u potpunosti urezalo u njenu karijeru, četverogodišnji plan nije bilo teško sastaviti. Glavna vodilja bila joj je poboljšanje sustava lučkih uprava. Ističe, prisutna je stalna težnja za novim rivama, uređenjem postojećih te povećanjem broja komunalnih vezova što očekuje da će uz pomoć sredstava iz EU fondova i napraviti.

–    Tada, prije sad već skoro 13 godina biti v. d. ravnatelja bio je veliki izazov, ali i određeni stres jer nisam znala što me čeka. Danas je to uhodani sustav koji je prepoznat u zakonodavnom okviru i na meni je da ga poboljšam. Promijenilo se i to da je u pomorstvu sve više žena koje mogu dati puno, priča nam Jadranka Fržop koja je svojevremeno bila jedina pročelnica na Jadranu.

Fržop, inače po struci pravnica, svoje je prve poslovne korake napravila u Općini Pirovac 1997., a već dvije godine nakon imala je prve temelje u županijskom Uredu za pomorstvo nakon čega je jedno vrijeme radila i u županijskoj Policijskoj upravi. Od 2008. je pročelnica u Upravnom odjelu za pomorstvo, promet i otočni razvoj, a 2016. bila je i pomoćnica ministra u Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture.

–    Volim učiti i otkrivati nove spoznaje. Vjerujem da novim interesima širiš vidike, bez obzira, bilo privatno ili poslovno te sam se uvijek vodila time da su ljubav i znanje dvije najveće pokretačke sile. No, sam čovjek ne može ništa. Imala sam i puno sreće, ured koji sam ostavila čini dobar tim mladih ljudi koji su voljni i željni raditi. Nastojala sam im prenijeti sve što znam, pogotovo kad su u pitanju granice pomorskog dobra, a i ovdje me je dočekao dobar tim koji je spreman raditi.

Dosadašnji ravnatelj, Željko Dulibić, uz pozitivnu radnu atmosferu, s vizijom je postavio i neke buduće projekte i aktivnosti koje sada treba nastaviti. Ističe, lučka područja i komunalne luke potrebne su, prije svega, našem domicilnom stanovništvu. Imamo puno obale, riva i luka, malih relativno nenaseljenih otoka što sve predstavlja izazove, ali i nosi prednosti.

–    Naša županija za mene je najljepša na svijetu, imamo dva nacionalna parka, predivne nedevastirane otoke te tu imovinu treba zaštiti, unaprijediti i održavati. Također, na području županije postoji 12 – 13 tisuća brodica. No, problem nije nastao preko noći pa se kao takav i ne može odmah riješiti.

Aktivnosti unutar ŽLU je mnogo, počevši od velikog i izazovnog europskog projekta – gradnje trajektnog pristaništa na otoku Kapriju, prve faze gradnje luke u Prvić Šepurini, pokretanja lokacijske dozvole za uređenje lučkog područja u Tribunju, povećanja lučkog područja u Murteru za što se upravo radi projektna dokumentacija, promjene prostornog plana nakon čega slijedi definiranje lučkog područja u Docu, nastavak gradnje u komunalnoj luci Bilice, novi projekt komunalne luke u Skradinu, u luci Peleš u Rogoznici slijedi uređenje ribarskog dijela luke unutar luke za javni promet za što bi se također trebala povući sredstva iz EU fondova, proširit će se relativno malo lučko područje u Jezerima, a Brodarica će se nakon izmjene prostornog plana staviti u sustav lučke uprave.

–    Trudimo se dati svoj angažman svim područjima na našoj obali, a uređenje Srime kao komunalne luke za što već imamo idejno rješenje, svakako je jedan od prioriteta. Svjesni smo koliko na tom području ljeti ima plutača bačenih u more i privezanih plovila koja nisu u sustavu luka te su kao takva neprihvatljiva i s aspekta sigurnosti plovidbe.

U Vodicama je, nakon završetka projekta Stražare kao komunalne luke, napravljeno idejno rješenje za prostor ispred Stare škole koji plavi za vrijeme juga, a za isti je projekt potrebno imati suglasnost Grada Vodica, odnosno da isti uvrsti u prostorni plan grada.

Cijeli članak pročitajte OVDJE.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Ravnatelj Županijske lučke uprave Šibenik: “Ni vlastitoj kćeri nisam osigurao vez”
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.