3 min. čitanja

IZVRSNE VIJESTI! Kolektor kod Rovinja “prikupio” 9 malih periski

IZVRSNE VIJESTI! Kolektor kod Rovinja “prikupio” 9 malih periski
Foto: Centar za istraživanje mora Rovinj

ROVINJ – Nakon što je prije nekoliko dana u kolektorima u podmorju Omiša na šest metara dubine pronađena juvenilna periska, nove odlične vijesti dolaze iz Rovinja. Tu su kolektori „uhvatili“ devet malih periski dužine između 12 i 23 milimetra. S obzirom na pretpostavku da se parazit Haplosporidia pinne  koji je uzrokovao pomor periski u cijelom Mediteranu, još uvijek nalazi u njihovom prirodnom okruženju, periskice su trenutno u morskim akvarijima kako bi im se pružila maksimalna njega i pokušalo održati na životu.

– U cilju spašavanja plemenite periske (Pinna nobilis) u Sredozemlju i u želji da je sačuvamo od izumiranja, pokrenuta je akcija postavljanja kolektora za prihvat mlađi na petnaest lokacija u našem dijelu Jadrana. Početkom srpnja su u okolici Rovinja postavljeni nizovi kolektori na dvije pozicije, u uvali Leso (bolnica) na dubinama od 2 i 4 metra, te na sjevernoj strani otoka Katarina, na dubinama od 2, 4, 6 i 8 metara. Postavljen je i niz kolektora na trećoj poziciji, na našoj bovi na milju od obale.

Na žalost, taj set kolektora je netragom nestao tijekom kolovoza, jer je (najvjerojatnije elisom) presječen konop na koji su kolektori bili obješeni! Set kolektora ispred bolnice je izvađen prošli tjedan. Nakon pomnog pregleda kolektora sa 4 metra dubine, pronađeno je 9 živih juvenilnih periski!

Radi se o vrlo malim jedinkama prozirnih ljuštura, čija je dužina između 12 i 23 milimetra. Trenutno su periskice u akvariju s tekućom morskom vodom, kako bi ih pokušali održati na životu – javljaju iz Centra za istraživanje mora – Rovinj.

Foto: Centar za istraživanje mora Rovinj

Ovaj broj juvenilnih periski na kolektorskim mrežama ukazuje na to da su neke jedinke preživjele pomor i da se razmnožavaju.

– Jučer ih je iz Instituta transportirala kolegica dr.sc. Ljiljana Iveša iz Centra za istraživanje mora Rovinj te ih postavila u naš “vrtić za periske”, a one su odmah i nahranjene. Vrlo su male, prozirnih ljušturica, dužine između 12 i 23 milimetra. Zasad ih imamo 10!

Juvenilne jedinke su pronađene u rovinjskom akvatoriju, no nije sa sigurnošću utvrđeno radi li se o potomcima odraslih periski nastanjenih u blizini Rovinja ili pridošlicama iz udaljenih područja Sredozemlja koje su u fazi planktonske ličinke doputovale morskim strujama.

„Omiška“ periskica se trenutno nalazi u Puli, u 120 litarskom akvariju s  recirkulirajućom, UV steriliziranom (24/7) i 1 μm filtriranom morskom vodom, stalne temperature od 17 stupnjeva.

Foto: Aquarium Pula

Hrana su joj  fito (Isochrisis, Tetraselmis, Nannochloropsis, Chaetoceros) i zooplankton (jednodnevni račići – artemije i kolnjaci- rotifere). U pulskom Aquariumu trenutno boravi i 27 odraslih jedinki za koje je planiran povratak u prirodna staništa kada se za to stvore uvjeti – javljaju iz Aquariuma Pula.

Da se podsjetimo, embrionalni razvoj plemenite periske započinje razvitkom prve planktonske, ličinačke faze (trohofora). Nakon 24 sata, iz slobodnoplivajuće i trepetljikave ličinke razvija se veliger ličinka u kojoj se stvara prva ljuštura.

Poslijedni razvojni stadij u kojem se ličinka pričvršćuje za podlogu naziva se pediveliger. Zanimljiva je činjenica da sveukupna planktonska faza traje do 10 dana.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Pronađena ličinka periske stigla u Aquarium Pula – Čuvat će je u strogo kontroliranim uvjetima
DOBRE VIJESTI! U postavljenim kolektorima pronađena mala živa periska
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.