2 min. čitanja

Iznimno rijetka i zaštićena ptica malo se odmorila u Kruševu, na svom putu prema jugu

Iznimno rijetka i zaštićena ptica malo se odmorila u Kruševu, na svom putu prema jugu
FOTO: Biom.hr

Ćelavi ibis, koji je inače iznimno rijetka i zaštićena ptica, uočen je na području Zadarske županije, točnije u Kruševu. Odmah je pobudio zanimanje medija, ali i znanstvene javnosti.  

Ćelavi ibis ptica je selica koja boravi u polupustinjskim ili stjenovitim predjelima, često blizu vodotoka. Ugrožena je vrsta, a može se naći u Sjevernoj Africi i na Bliskom istoku.

O zanimljivom putniku javili su iz Udruge Biom – organizacije civilnog društva koja se bavi očuvanjem prirode, njezinim promicanjem i popularizacijom – Javnoj ustanovi Natura Jadera.

U Hrvatskoj su izumrle gnijezdeće populacije čak šest vrsta ptica ugroženih na globalnoj razini i to: dalmatinski pelikan, ćelavi ibis, crvena lunja, crkavica, sup starješina i droplja.  

PONOVNO U HRVATSKOJ – Ćelavi ibis ovaj put svratio do Paklenice | | Morski HR
Iznimno rijetka i strogo zaštićena ptica, koja je u Hrvatskoj izumrla prije više od 200 godina, ponovno je viđena na teritoriju Hrvatske, ali ovaj put nešto južnije od prijašnje lokacije. Ova rijetka

Kako je ćelavi ibis postojao u zatočeništvu zahvaljujući odličnom poslu ornitologa kroz projekt reintrodukcije, danas se opet gnijezdi u Njemačkoj i Austriji. Kroz isti su projekt ibisi uspješno i naučeni na svoj stari seobeni put do zimovališta u Italiji i natrag. Tim putem, ponekad, poneki ćelavi ibis skrene i u Hrvatsku, što je prošli put loše završilo, ali ovaj put ne odličnom suradnjom Udruge BIOM, Natura-Jadera JU i lovaca, prenosi Novi Radio Zadar.

- U petak smo dobili dojavu da je ibis odabrao Kruševo da malo odmori te je postojala opasnost da će slučajno i zbog neznanja, ponovno nastradati.  Udruga BIOM je obavijestila nas, a mi lovnika u Kruševu da je ptica na njihovom teritoriju. Nakon što se par dana odmarao i hranio u polju kraj Kruševa, ibis je jučer otišao, preko Vodica dalje. Nadajmo se da će ga i tamo paziti kao kod nas - rekla je za Novi radio Morana Bačić iz Natura Jadere.

I.G.

PROČITAJTE JOŠ:

VIDEO: Izuzetno rijetka i ugrožena ptica Sjeverni ćelavi ibis skrenula s rute i sletjela kod Rijeke | | Morski HR
Na grobničko polje u petak je sletjela toliko rijetka ptica, da je odmah pobudila interes medija i znanstvene javnosti. Na polje je sletila ptica selica Sjeverni ćelavi ibis koja boravi u
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.