3 min. čitanja

Iz mora se vadi mreža u koju se zaplela šibenska želva - Evo kome se obratiti ako naiđete na ilegalne ribarske alate

Iz mora se vadi mreža u koju se zaplela šibenska želva - Evo kome se obratiti ako naiđete na ilegalne ribarske alate
Foto: Đani Iglić / Ilustracija

ŠIBENIK - Jutros smo pisali o Ivanu Aleksiću, Goranu Šimiću i njihovoj ekipi koja se sinoć samoorganizirala da spasi glavatu želvu, zapletenu u ilegalnu ribarsku mrežu.

S obzirom da im niti jedna služba nije pomogla i da nije bilo njihove požrtvovnosti, ugrožena životinja bi definitivno danas bila mrtva, upit smo poslali u Upravu ribarstva pri Ministarstvu poljoprivrede Republike Hrvatske.

Zanimalo nas je, tko će izvaditi 200 metara mreže koja je bačena protuzakonito, bez signala i svega par metara od kraja, te kome se uopće građani mogu obratiti ako naiđu na takve ribolovne alate?

VIDEO Šibenčani u noćnoj akciji spasili ugroženu glavatu želvu iz ilegalne mreže!
ŠIBENIK - Nekolicina hrabrih i plemenitih Šibenčana sinoć su napravili pravo herojsko djelo. Vidjeli su ugroženu kornjaču, glavatu želvu zapetljanu u ilegalnu ribarsku mrežu i hitro se organizirali za njeno spašavanje. Ronilac na dah Ivan Aleksić javio nam se još sinoć da nas pita kome se javiti.…

Uprava ribarstva: Zovite nas, reagirat ćemo što je prije moguće!

- Prema informacijama s terena, sutra ujutro naši ribarski inspektori izlaze na teren i nakon izvida će postupati vezano uz predmetni alat ovisno o utvrđenom. U budućnosti pozivamo da se građani obrate ribarskoj inspekciji Ministarstva poljoprivrede, koja će zatim reagirati što je prije moguće, s obzirom na ograničenja u plovilima i ljudstvu - odgovorila nam je glasnogovornica Ministarstva poljoprivrede, Maja Popović.

A nama s terena pak potvrđuju, i ronioci, i ribari, ali i inspektori, da je ovakvih ribarskih alata u moru toliko puno, da je to jedan veći problem, na kojeg službeni Zagreb najčešće žmiri.

Bilo je, reći će nam upućeni, uspješnih akcija u Podbvelebitskom kanalu i Neretljanskom kanalu, koje su provedene u suradnji s Hrvatskom ratnom mornaricom, no sve je iz nekog razloga stalo na tome. Činjenica je da je ribarskih inspektora na terenu premalo, da imaju previše drugih poslova, nemaju dovoljno opreme, brodica, ali ni ronilaca koji bi ovakav problem sustavno rješavali. I tu leži najveći problem koji bi Jadran mogao doslovno koštati života!

Stoga građanima preostaje da dojavljaju svaku ovakvu situaciju, pa ako treba i zatrpaju kontakt telefon i mail ribarske inspekcije, čiji ćemo kontakt ovdje jasno istaknuti:

ribarska.inspekcija@mps.hr

Telefon: 01 / 644 - 3188

Jurica Gašpar

Kilometri mreža, deseci vrša, stotine ilegalnih ribarskih alata izvučeno iz mora od Ploča do Makarske | | Morski HR
PLOČE/MAKARSKA - Ribarska inspekcija u suradnji s Obalnom stražom posljednjih je nekoliko dana provela uspješnu akciju čišćenja podmorja od nelegalnih ribolovnih alata. Doznajemo da je iz mora
Ribarska inspekcija iz Velebitskog kanala uklonila 200 nelegalnih vrša za škampe | | Morski HR
Koordiniranom akcijom ribarske inspekcije Ministarstva poljoprivrede i ovlaštenih osoba Obalne straže RH, prošlog je tjedna, na temelju prijave građana, na području istočnog dijela
Zaostali i odbačeni ribarski pribor u moru | | Morski HR
Kod nas u Hrvatskoj rijetko koja dobronamjerna inicijativa prođe a da se ne kritiziraju ljudi koji poduzimaju aktivnosti da poboljšaju svoju životnu sredinu i život u njoj i to najčešće volonterski
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.