3 min. čitanja

VIDEO Šibenčani u noćnoj akciji spasili ugroženu glavatu želvu iz ilegalne mreže!

VIDEO Šibenčani u noćnoj akciji spasili ugroženu glavatu želvu iz ilegalne mreže!
Foto: Facebook

ŠIBENIK - Nekolicina hrabrih i plemenitih Šibenčana sinoć su napravili pravo herojsko djelo. Vidjeli su ugroženu kornjaču, glavatu želvu zapetljanu u ilegalnu ribarsku mrežu i hitro se organizirali za njeno spašavanje.  

Ronilac na dah Ivan Aleksić javio nam se još sinoć da nas pita kome se javiti. Naprosto mu nitko od odgovornih nije mogao pomoći, pa je naposljetku zvao svoje prijatelje. Vlastitim snagama napravili su čudo.

Niti jedna služba nije pomogla!

- Kad sam došao, vidio sam kornjaču u vrlo teškoj situaciji. Na prvu nije pokazivala znakove života.

Zvao sam sve moguće službe. Nitko živ nam nije pomogao, kažu da nemaju raspoloživih plovila - priča nam Aleksić i nastavlja:

- Želva se zapetljala u ilegalno postavljenu mrežu na kojoj nije bilo signala. Mreža je bila bačena uz plažu na Martinskoj, dužine 200 metara.

Kornjača je bila na dubini oko 2 metra, nekih 5 metara od kraja. Mreža je bila napeta na tom dijelu i nije se mogla maknuti. Životinja je imala sigurno 80 cm duljine i nas dvojica smo je jedva donijeli do kraja.

Izgledala je beživotno, dok je nismo iznijeli na plažu, a onda se iskašljala par puta i svaki udah joj je bio sve jači - prepričava Ivan.  

- Kornjača je već bila dugo potpuno potopljena te se odlučujem uskočiti u more ali bezuspješno radi same hladnoće i nedostatka alata za oslobađanje kornjače. Pokušavam izvući mrežu svom snagom ali jedino uspijevam iskidati ruke. Dolazim doma roditeljima mislim se uzet opremu i doći pokušati nakon čega se majka sjeti Gorana Šimića koji je bez okolišanja odmah krenuo u akciju te pozvao kolege ronioce koje su kao šta se vidi u priloženom po opasnim vremenskim uvjetima spasili nevjerojatno stvorenje. Mislili smo da je već bila mrtva(došao sam u 18:45 te pokušavao ju spasiti do 20:30, te smo došli nedugo iza toga) ali nakon vađenja pokazuje znakove života.

Kornjači smo propisno pružili prvu pomoć te zahvaljujući tome svaki udah je bio sve jači i jači. Mi smo je odnijeli kod veterinara Vukića. Uvjeti su bili preopasni da bi se životinja pustila - kazuje nam ovaj hrabri Šibenčanin.

Foto: Facebook

Kornjača danas putuje u centar za oporavilište u Puli

Njegov kolega Goran Šimić je javnosti već poznat po svojoj plemenitosti, za što je već i dobio nagradu Ponos Hrvatske. On je ovu situaciju opisao na Facebooku:

Sritan rođendan grade...

Sinoć zove nepoznati broj 21h, gospođa Aleksić... jeli smetam? Zapela je želva u mrižu, pokuša je spasiti moj sin, ali je ledeno i bez odjela, zva je službe, niko nije reagira odma pa smo se sitili tebe...

Uzmem auto i opremu od prijatelja, putem skupim tog momka i napišem u grupu koće s menon... Dođem 22h, zaronim dok se Kiki obuće i vidim je zapetljanu i uvjeren da je mrtva, doša je Kiki oslobodili smo je i odnili je na obalu cili u depresiji,  kad ono znakovi života... čudesno, borila se i priživila jer smo napravili sve šta su nam rekli na mobitel, tj Ivan je priča s gospođom nekom i nakon sat je doša Ukić veterinar i odnili smo je kod njega i danas putuje za Pulu živa i zdrava...

Neoznačena mriža, ilegalna i spašeno ovo posebno stvorenje... momci ovo se pamti, mriža, noć, vitar i valovi... upravo zbog ovoga često pišem šta radimo i samo iz jednog razloga, a to je upravo ovo i to je moja najveća pobjeda...Drago mi je da ste me nazvali jer kako bi reka jedan citat...I have no fear of losing my life - if I have to save a koala or a crocodile or a kangaroo or a snake, mate, I will save it.” ...“My job, my mission - piše Šimić.

A što na kraju kazati, već se ovoj mladoj i plemenitoj ekipi nakloniti do poda. Oni su primjer kako treba živjeti s prirodom.

Bravo!

Jurica Gašpar

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.