2 min. čitanja

Istra želi postati top destinacija i za IT stručnjake, ne samo turiste

Istra želi postati top destinacija i za IT stručnjake, ne samo turiste
Foto: Pixabay

Istra je već odavno poznata kao vrhunska turistička destinacija, a tvrtke iz ICT sektora koje djeluju putem Strukovne grupe ICT Istre i HGK Županijske komore u Puli odlučile su kvalitetu života svog kraja dodatno brendirati kako bi privukli vrhunske profesionalce i kompanije.

Zato je izrađena Strategija brendiranja koja promovira Istru kao idealno mjesto za život, rad i učenje. Cilj je stvaranje poticajnoga poslovnog okruženja u kojem će kompetencije sektora stvoriti značajne koristi ne samo za ICT tvrtke već i za gospodarstvo cijele županije.

– Strategija će nam omogućiti bolju vidljivost i prepoznatljivost našeg djelovanja usmjerenog prema jedinicama lokalne samouprave, akademskoj zajednici i široj javnosti, sve u cilju popularizacije ICT-a u Istri. Ovaj sektor može biti generator strateškog rasta gospodarstva u regiji, no potrebna mu je podrška lokalne zajednice, ne u poslovanju jer su u tome vrhunski stručnjaci u svojoj domeni, već u otklanjanju birokratskih prepreka te uređenosti samoga društva – ističe Dean Verbanac predsjednik Strukovne grupacije IT Istre, dodajući kako su kroz izradu strategije ustanovili ključne prednosti koje Istra može ponuditi kao ICT destinacija, ali i koji su problemi.

– Konkretno, mana nam je nedostatak stručnog kadra. Potrebno je zajedničko djelovanje kako bi se utjecalo na stvaranja kadra koji će se tu zadržati. I ne samo to – u Istru želimo dovesti i mlade ICT profesionalce – ističe Verbanac.

Koronakriza je pokazala snagu ICT sektora, a sada je pravo vrijeme da se regija nametne i kao privlačno odredište za digitalne nomade. Za to je potrebna pomoć države, odnosno reguliranje takvog oblika rada koji će stručnjacima omogućiti da rade za bilo koju svjetsku kompaniju, a uživaju sve životne blagodati lokalnog kraja.

U privlačenju stručnjaka svakako pomaže činjenica da inovativne ICT tvrtke poput Infobipa, Inter Soft Technologies, Infosita već uspješno posluju u Istri, postižu globalni uspjeh i predstavljaju veliku razvojnu perspektivu. Usmjerene su na nove tehnologije, a često su njihovi klijenti vodeće svjetske kompanije u svojim segmentima. Dakle, dobri temelji su tu, a sad na njima treba poraditi i poslati jasnu poruku profesionalcima diljem svijeta – da je Istra poželjna regija za njih i njihove tvrtke.

Strategijom brendiranja definirano je pet vrijednosti Istre kao brenda. To su odvažnost, izvrsnost, lokalna vrijednost, otvorenost te lakoća življenja. Problematične točke su, uz već spomenuti nedostatak radne snage, pronalazak smještaja za profesionalce i birokracija.

Trenutno se radi na vizualnom identitetu udruženja ICT Istra kojim će se komunicirati ravnotežu između poslovnog i privatnog života, a s druge strane prikazivati raznovrsnost naprednih rješenja koja nastaju u neopterećujućem i pozitivnom okruženju. Upravo je to komparativna prednost koju je važno potencirati u današnje vrijeme kako bi privukli domaće i strane IT talente.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.