2 min. čitanja

Istra, važna hrvatska županija u političkom, gospodarskom, prometnom, turističkom, obrazovnom i razvojnom smislu

Istra, važna hrvatska županija u političkom, gospodarskom, prometnom, turističkom, obrazovnom i razvojnom smislu
Foto: Wikimedia

Govoreći u prigodi obilježavanja 30 godina Istarske županije, premijer Andrej Plenković naglasio je njezin ogroman doprinos ekonomskom razvoju Hrvatske te istaknuo da mu je uvijek izrazito zadovoljstvo doći u Istru.  

Podsjetio je da je prije samo nekoliko dana probijena je druga cijev tunela Učka.
U povodu Dana Istarske županije, predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je u Pazinu na svečanoj sjednici Skupštine te županije.

Probijena druga cijev tunela Učka - Plenković: “Nova kvaliteta života za Istarsku i Primorsko-goransku županiju”
Probijena je druga cijev tunela Učka. Nakon gotovo 1000 dana radova, paralelnog probijanja cijevi s obje strane, probijen je posljednji dio tunela dugog 5600 metara. Kvarner i Istra desetljećima čekaju drugu cijev, tunel je probijen, ali na prolazak njome morat će još pričekati jer se radovi nastavl…

Tom je prigodom Plenković istaknuo da se radi o značajnoj obljetnici kojom se istodobno obilježava 30 godina od osnutka Istarske županije, ali 25. rujna 1943., kada je održan sabor istarskih narodnih predstavnika koji su pozdravili izjavu od 13. rujna o priključenju Istre matici zemlji Hrvatskoj.

Ta je politička poruka iz rujna 1943. i angažman tadašnjih boraca za slobodu, antifašista, ali i šireg pokreta u Istri, bila snažna poruka i za povratak Zadra, Rijeke i otoka matici zemlji, kazao je.

Zato su te odluke, poručio je, utkane u hrvatsku državnost i teritorijalnu cjelovitost i potrebno ih se prisjetiti i valorizirati ih u kontekstu hrvatske slobode, demokracije, suverenosti, prvih 30 godina Istarske županije te doprinosa hrvatskih branitelja iz Istre hrvatskoj pobjedi u Domovinskom ratu.

Ogroman doprinos Istre ekonomskom razvoju Hrvatske

Govoreći o prvih 30 godina Istarske županije, Plenković je naglasio njezin ogroman doprinos ekonomskom razvoju Hrvatske te istaknuo da mu je uvijek izrazito zadovoljstvo doći u Istru i podržati projekte koje Vlada provodi u partnerstvu sa županijom i koji jačaju životni standard stanovnika u Istri.

Nekoliko dana uoči današnje, 30. obljetnice, probijena je druga cijev tunela Učka, a premijer je naglasio da će od ljeta iduće godine, kada tunel bude pušten u promet, Istra biti četverotračnom autocestom povezana s mrežom hrvatskih autocesta.

Od projekata ulaganja u kulturnu baštinu izdvojio je Malo rimsko kazalište u Puli, a kroz sustav poticanja stanogradnje izgrađena su 84 stana u Umagu.

Istaknuo je da su prihodi Istarske županije od 2016., odnosno prije reforme financiranja lokalne i područne samouprave, do 2022. narasli za 48 posto, što konkretno znači 48 posto više sredstava za provedbu onih projekata koje su na lokalnim izborima dobili podršku birača.

Plenković je pohvalio sve napore Istarske županije te dodao da će se suradnja na zajedničkim projektima nastaviti kako bi Istra i dalje bila privlačna, kvalitetna, otvorena, dobronamjerna te jako domoljubna kada treba.

Istra je važna hrvatska županija i u političkom smislu, ali i u gospodarskom, prometnom, turističkom, obrazovnom i razvojnom, poručio je premijer Plenković.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.