2 min. čitanja

PRESTIŽAN POPIS Istra ima jedan od najboljih talijanskih restorana na svijetu

PRESTIŽAN POPIS Istra ima jedan od  najboljih talijanskih restorana na svijetu
Foto: TZ IŽ

Sredinu mjeseca prosinca ove je godine obilježio svečani događaj posvećen talijanskoj kuhinji - Gran Galà della Cucina Italiana - u sklopu kojeg je proglašeno 50 najboljih talijanskih restorana na svijetu za 2023.

Među dobitnicima dugo očekivane posebne nagrade, na visokom 11. mjestu nalazi se i proslavljeni rovinjski restoran „Agli Amici Rovinj“ poznatog talijanskog kuhara Emanuelea Scarella.

Ceremonija je održana 13. prosinca u milanskom kazalištu San Babila u ozračju pravog slavlja nakon intenzivne godine prepune zadovoljstva za organizatora 50 Top Italy, online vodič za izvrsnost talijanskih proizvoda pod brendom Made in Italy unutar i van granica Italije. Na svečanosti je predstavljeno 50 najboljih talijanskih restorana u svjetskim razmjerima, a na događanju su dodijeljene i posebne nagrade, posvećene profesionalcima koji su se posebno istaknuli u protekloj godini.  

- Maistrina odluka o dogovoru suradnje s jednim od ponajboljih talijanskih chefova i otvaranju njegovog restorana upravo u Rovinju bila je definitivno jako dobra odluka. S druge strane, chef Emanuele Scarello imao je toliku vjeru u uspjeh da je u imenu, uz već legendarni naziv svog talijanskog restorana, naglasio još i mjesto u kojem se nalazi - Agli Amici Rovinj - čime je potvrdio da Istra i Rovinj svojim pozicioniranjem zaslužuju da dio vlastite reputacije, kroz izvorno ime restorana, upari s nazivom Rovinja. Inače, „Made in Italy“ je, kroz enogastronomiju, restorane i hotele, a još više kroz proizvode koje prodaju u cijelom svijetu, jedan od najjačih svjetskih brendova, a činjenica da je i jedan restoran iz Istre plasiran na visokom 11. mjestu zasigurno će usmjeriti fokus opinion makera, opinion lidera i influencera na Rovinj, Istru i Hrvatsku - izjavio je Denis Ivošević, direktor TZ Istarske županije.

Foto: Screenshot

O rovinjskom restoranu u vodiču iščitavamo:

„Emanuele i Michela Scarello su prije nešto više od godinu dana odlučili otvoriti prekrasni restoran van granica, no u blizini Italije, u Istri. Smješten na privlačnoj lokaciji između Grand Park Hotela Rovinj i gradske marine, kuhinja restorana Agli Amici predstavlja vrhunac talijanske gastronomije u ovom trenutku. Ovdje ćete pronaći suvremenost koja ne zaboravlja svoje korijene i stoga postaje čitljiva svima, jela prezentirana na drugačiji način uz korištenje najkvalitetnijih namirnica. Kuhinju vodi chef Lorenzo Lai, nema jelovnika, već se nude tri degustacijska menija od kojih je svaki posvećen jednoj etapi putovanja, od Godie kod Udina do Istre i Rovinja. Usluga je savršena, a vinska karta vrhunska i uključuje teritorijalna vina."

Prema izboru vodiča 50 Top Italy 2023 za najbolji talijanski restoran na svijetu proglašen je „Da Vittorio” u Šangaju, na drugom mjestu je „Don Alfonso 1890" u Torontu, a na trećem „Gucci Osteria da Massimo Bottura" u Tokiju. Najbolji chef u Italiji je Davide Oldani,, dok je titulu najboljeg u inozemstvu osvojio Antonio Iacoviello.

Popis 50 najboljih možetge pogledati OVDJE,  a o rovinjskom restoranu Agli Amici, pročitajte OVDJE.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.